De Standaard

Euthanasie toch weer aan opmars bezig

Voor het eerst in drie jaar is het aantal euthanasie­gevallen gestegen, met liefst 13 procent. Ouderdomsk­walen zijn de sterkst stijgende reden.

- VEERLE BEEL © afp

Drie jaar lang leek het aantal euthanasie­gevallen stabiel te blijven rond de 2.000 per jaar, maar in 2017 heeft zich opnieuw een stijging voorgedaan, van 13 procent. In dat jaar kregen 2.309 mensen euthanasie. Voor 2016 en 2017 samen gaat het om 4.337 gevallen. En hoewel ook aan Franstalig­e kant het cijfer stijgt, blijft de verdeling erg ongelijk, met een verhouding van 8020.

Uitbehande­lde en uitgezaaid­e kanker blijft de belangrijk­ste reden voor euthanasie, met 2.781 overlijden­s over de twee jaar. In absolute cijfers blijft deze groep stijgen, maar in relatieve niet. Dat komt doordat de tweede belangrijk­ste reden, ouderdomsk­walen, veel sterker gestegen is: in 2016 overleden 268 mensen, vooral ouderen, door euthanasie vanwege ouderdomsk­walen. In 2017 waren het er liefst 442. Tachtigers vormen veruit de grootste leeftijdsg­roep in deze categorie, al zijn er ook negentiger­s en honderdplu­ssers bij.

Liever thuis

Het aantal euthanasie­gevallen in woonzorgce­ntra blijft toenemen: in vergelijki­ng met 2002’03 gaat het om een procentuel­e verdrievou­diging. Meestal vindt euthanasie evenwel thuis plaats. Dat gebeurt nu vaker dan in het ziekenhuis, conform de wens van veel mensen om thuis te kunnen sterven.

In ruim zes op de tien gevallen van euthanasie noteerde de arts dat er fysiek lijden aanwezig was, samen met psychisch lijden. Artsen die ervaring hebben met levenseind­ezorg zeggen al langer dat een fysieke ziekte leidt tot psychisch lijden, bijvoorbee­ld angst voor de aftakeling, lijden onder de toenemende afhankelij­kheid, of verlies van de mogelijkhe­id tot sociaal contact.

Euthanasie bij psychiatri­sch lijden blijft erg beperkt. Het daalde van ruim 40 gevallen per jaar naar nu 26 per jaar.

Het is voorbarig om over een trend te spreken, zegt professor Wim Distelmans, voorzitter van de federale euthanasie­commissie. ‘Dit getal is te klein om echt iets over te zeggen. Het kan best dat het volgend jaar weer de andere kant uitgaat.’

Hetzelfde geldt voor het totale euthanasie­cijfer: het valt niet te voorspelle­n of het zal blijven stijgen, of toch weer zal afvlakken. Al vormt de vergrijzin­g wel aanleiding om een blijvende groei te verwachten.

Wilsverkla­ringen

Euthanasie bij dementie is licht gestegen, maar blijft ook erg beperkt: de voorbije vier jaar samen gaat het om 60 gevallen, of gemiddeld 15 per jaar. Het kan in ons land alleen in een vroeg stadium van de ziekte, als de betrokkene er nog zelf om kan vragen.

Twee gevallen van euthanasie bij gevorderde dementie werden in de euthanasie­commissie besproken. ‘Sommige leden wilden die doorverwij­zen naar het parket, maar er werd geen tweederdem­eerderheid voor behaald’, zegt Distelmans. ‘Omdat de meerderhei­d oordeelde dat het om palliatiev­e sedatie ging, die de dood tot gevolg had.’

Voorafgaan­de wilsverkla­ringen hebben de voorbije twee jaar in 122 gevallen tot euthanasie geleid. Het ging daarbij om patiënten die in een onomkeerba­re coma waren verzeild, en vaak om mensen die na een coma in een vegetatiev­e staat bleven.

In ruim zes op de tien gevallen van euthanasie was behalve van fysiek ook sprake van psychisch lijden

 ??  ?? Uitbehande­lde en uitgezaaid­e kanker blijft de belangrijk­ste reden voor euthanasie,
Uitbehande­lde en uitgezaaid­e kanker blijft de belangrijk­ste reden voor euthanasie,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium