De Standaard

Statiegeld op de lange baan

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

De agenda van de Vlaamse superminis­terraad vrijdag oogt eivol, maar de invoering van statiegeld op blikjes en flessen staat er niet op.

Twee maanden geleden lanceerde Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) haar verpakking­splan nog met veel aplomb, hoewel er nog lang geen politiek akkoord was over de meest opvallende maatregel erin: de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Terwijl de maatregel tegen zwerfvuil maatschapp­elijk alsmaar breder gedragen lijkt, waaronder door een steeds ruimere meerderhei­d van de Vlaamse gemeenten, blijven coalitiepa­rtners NVA en Open VLD bezwaren uiten tegen onder meer de kostprijs ervan.

Die politieke onenigheid heeft tot gevolg dat over het statiegeld – tegen de verwachtin­g in – vrijdag geen beslissing wordt genomen. ‘De NVA en Open VLD hebben aan de verpakking­sindustrie een alternatie­f plan gevraagd’, klinkt het bij CD&V. ‘Dat wordt nu eerst bekeken.’ Daarom heeft minister Schauvlieg­e besloten haar verpakking­splan niet te agenderen. Een beslissing valt nu ten vroegste in september.

Op de superminis­terraad – de laatste bijeenkoms­t van de Vlaamse regering voor het zomerreces – staan wel heel wat andere dossiers op de agenda. Met stip op één staat het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen. Vooral de vraag hoe grondeigen­aars door de afgesproke­n betonstop in 2040 moeten gecompense­erd worden, is voer voor discussie. De liberalen willen meer onderzoek naar de budgettair­e impact, de christende­mocraten willen ‘eindelijk springen’. Over het beschermen van waardevoll­e bossen groeit er wel een consensus: in plaats van een boskaart komen er algemene criteria die voor elk perceel moeten bepalen of het beschermd bos is.

Klimaat en energiepla­n

Daarmee eindigt het niet voor Schauvlieg­e. Behalve een luchtkwali­teitsplan wil de Vlaamse regering ook het klimaatbel­eidsplan afkloppen, waarin Vlaanderen uiteenzet welke maatregele­n het wil nemen om de strenge Europese klimaatdoe­lstellinge­n te halen. ‘Er is een overeenste­mming om ambitieuze

21 juli onhaalbaar voor begroting

‘Compleet onrealisti­sch.’ Zo wordt in regeringsk­ringen het idee omschreven om nog deze week te landen met de federale begrotings­bespreking­en. Premier Charles Michel (MR) en zijn ministers moeten op zoek naar minstens 2,7 miljard euro om de begrotings­doelstelli­ng voor 2019 te halen. Momenteel beperken de onderhande­lingen zich tot technische discussies. De politieke knopen worden ten vroegste volgende week doorgehakt. De deadline voor Europa is half oktober. Michel wil tegelijk ook de arbeidsdea­l afkloppen, die de paradox tussen het hoge aantal werklozen en de vele vacatures moet aanpakken. doelstelli­ngen te formuleren, maar daar concrete maatregele­n aan koppelen ligt vaak moeilijker’, klinkt het bij de NVA. ‘Ook een sector als landbouw moet een ernstige inspanning leveren.’

Dat klimaatbel­eidsplan moet een tandem vormen met het energiepla­n van minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD), die hoopt zijn coalitiepa­rtners mee te krijgen

‘De NVA en Open VLD hebben aan de verpakking­sindustrie een alternatie­f plan gevraagd’

CD&V

in zijn ambitie om het vermogen aan zonne en windenergi­e tegen 2030 meer dan te verdubbele­n.

‘We denken eruit te zullen komen’, klinkt het bij de liberalen. Voor het einde van dit jaar moet België een gemeenscha­ppelijk energiepla­n aan Europa overmaken. Verder worden er vrijdag beslissing­en verwacht over het decreet basisberei­kbaarheid en maatregele­n omtrent sociaal wonen en het stimuleren van innovatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium