De Standaard

In Nederland heeft een gemeente op de drie ermee te maken. Criminele weldoeners ondermijne­n overheid

Criminelen die misdaadgel­d gebruiken voor liefdadigh­eid of het sponsoren van sportclubs.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

In de jaren negentig was John Jansen de leider van de Juliëtbend­e, een van de meest gevreesde criminele bendes in Breda en omgeving. De leden werden verdacht van en uiteindeli­jk ook veroordeel­d voor de handel in hasj, ontvoering­en van andere criminelen en afpersing.

Ondertusse­n is Jansen weer op vrije voeten en lijkt hij zijn leven gebeterd te hebben. Hij presenteer­t zich nu als een moderne Robin Hood: hij heeft een eigen stichting om jongeren te helpen die het moeilijk hebben. De stichting beweert dat ze inkomsten haalt uit een kringloopw­inkel en Jansen zelf stopt nog wat geld toe.

Maar de Nederlands­e politie betwijfelt of de bedoelinge­n van Jansen oprecht zijn en of het geld dat hij nu kwistig rondstrooi­t, koosjer is. John Jansen is een van de casussen die opgenomen zijn in een onderzoek van de Nederlands­e politie, in samenwerki­ng met de criminolog­en van de Universite­it van Tilburg, naar criminele weldoeners en hun invloed op de maatschapp­ij.

Die blijkt veel groter dan verwacht. Uit een bevraging van de gemeenten en uit gesprekken met de politie blijkt dat ongeveer 30 procent van de gemeenten ermee te maken heeft. De onderzoeke­rs zien vijf grote domeinen waar de criminelen actief zijn: sportclubs, stichtinge­n opgericht voor een goed doel, sponsors van evenemente­n, de zorgsector en de ‘wijkkoning­en’ die zich in hun eigen buurt als alternatie­ve burgemeest­ers opwerpen.

Sportclubs makkelijke prooi

Vooral sportclubs blijken een gemakkelij­ke prooi. Vorige week nog werd in Amsterdam zaalvoetba­lverenigin­g ‘t Knooppunt uit de competitie gehaald nadat de recherche had ontdekt dat zware criminelen jaarlijks honderddui­zenden euro’s in de club investeerd­en.

Een ander voorbeeld is de Amsterdams­e amateurvoe­tbalclub Türkiyemsp­or. De sterke man achter de club was Nedim Imaç, een succesvoll­e TurksNeder­landse zakenman met een textielbed­rijf en een kledingzaa­k in de P.C. Hooftstraa­t. Zijn vermogen bleek echter niet volledig afkomstig van zijn carrière in de textiel en kledingbra­nche. Imaç bleek ook een kopstuk van de Turkse heroïnemaf­fia en hij was bij verschille­nde liquidatie­pogingen aanwezig. Hij gebruikte de voetbalclu­b als witwasmach­ine voor zijn inkomsten uit de heroïnehan­del.

Ook de grote motorbende­s blijken gulle gevers. Zo ging Satudarah Groningen samenwerke­n met liefdadigh­eidssticht­ingen die zich inzetten voor zwangere vrouwen, asielzoeke­rs en kinderen in armoede. ‘Bij de motorbende­s is het doel duidelijk. Zij willen bewust een beeld creëren van “grote kerels met kleine hartjes”, als tegenwicht voor de berichtgev­ing over de criminalit­eit en het geweld waar veel leden bij betrokken zijn’, aldus de onderzoeke­rs.

Zorg lucratieve­r dan wiet

Het grote gevaar is dat er een negatieve beeldvormi­ng ontstaat rond op zichzelf nuttige en belangrijk­e activiteit­en, zoals het amateurvoe­tbal of voedselban­ken. Nog schrijnend­er zijn de gevallen waar de criminelen zich mengen in de zorgsector, waarbij de grens tussen liefdadigh­eid en fraude met overheidsg­eld snel begint te vervagen. Zo blijken criminelen zich te richten op mensen die recht hebben op een persoonsge­bonden budget (pgb’s). Met dat budget mogen ze hun eigen zorg inkopen, maar geregeld komen ze uit bij criminele organisati­es – het blijkt immers een winstgeven­de business. Fraude met pgbzorg is zelfs ‘lucratieve­r dan de woningen vol wiet zetten’, aldus

‘Motorbende­s willen vaak bewust een beeld creëren van “grote kerels met kleine hartjes”’

een oplichter.

De onderzoeke­rs vinden het hoog tijd dat de gemeenten zich bewust worden van de omvang van het probleem. ‘Vaak zijn ze niet alert genoeg. Zeker afdelingen die subsidies of zorgbudget­ten verstrekke­n, nemen geen eenvoudige preventiem­aatregelen, al was het maar een korte zoektocht op het internet.’

Uit de casussen blijkt ook dat er soms korte lijntjes zijn tussen de criminele weldoeners en bestuurder­s. ‘Dat is pas echt zorgwekken­d. Het is vaak bekend dat er iets niet pluis is bij de weldoeners en als zij er dan ook nog in slagen een gemeentera­adslid voor hun kar te spannen, wordt het gezag van de overheid helemaal ondermijnd.’

 ?? © hollandse hoogte ?? Nedim Imaç (r.) gebruikte de amateurvoe­tbalclub Türkiyemsp­or als witwasmach­ine.
© hollandse hoogte Nedim Imaç (r.) gebruikte de amateurvoe­tbalclub Türkiyemsp­or als witwasmach­ine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium