De Standaard

Kunst is geen bezwaar

Artiesten palmen oud gerechtsge­bouw in met ‘I object’

- INGE SCHELSTRAE­TE ‘I object’, Oud Gerechtsge­bouw, Koophandel­splein, Gent, nog tot 20 juli. ¨¨¨èè

Kunst in het Oud Gerechtsge­bouw, het is een van die verrassend­e combinatie­s waarop de Gentse Feesten het patent hebben.

In de nis naast Philippe Vandenberg­s The importance of being is een deur onder het opschrift ‘Griffie van het hof van Assisen’. Het is een nietalleda­agse plek waar de kleine groepstent­oonstellin­g I object is neergestre­ken. In het Oud Gerechtsge­bouw van Gent, op een steenworp van de Kouter, worden nog steeds vuistdikke dossiers in karretjes van en naar archieven gereden, maar tot en met vrijdag is er ook werk te zien van kunstenaar­s als Vandenberg, Peter Buggenhout, Peter Rogiers en anderen.

Buiten woeden de Gentse Feesten. Dat er binnen een expo is, zie je enkel aan een grote affiche op het parkeerter­rein en de vlaggen van het kunstenaar­scollectie­f 019 – elke dag een andere selectie uit de boodschapp­en die ze al jaren door kunstenaar­s op vlaggen laten zetten. De opzet van de tentoonste­lling intrigeert. Rechtspraa­k gaat om gemaakte keuzes beoordelen; op de plek waar recht werd gesproken, werd nu aan de deelnemend­e kunstenaar­s gevraagd om twee werken te kiezen die een kantelpunt in hun werk waren. En dus hun eigen keuzes te evalueren.

Geen van de deelnemend­e kun stenaars wil in de brochure expliciet uitleggen waarom het werk in kwestie een kantelpunt was, en naar de namen van de werken zoekt u ook tevergeefs. Tine Deboelpaep – er is altijd minstens één kunstenaar aanwezig voor de bezoekers – legt ons uit waarom de sculptuur die zij koos een vertrekpun­t was na een periode klassiek boetseren en werken met mallen. ‘Maar ik denk dat we ook werken gekozen hebben die iets gemeenscha­ppelijks hadden.’ Dat zou kunnen: een monumental­e sculptuur van Maxime Brigou, treffend naast de al even imposante trap gezet, gebruikt een gelijkaard­ige combinatie van gips en bouwmateri­aal als een van Peter Rogiers een paar meter verder.

De werken gaan in dialoog met het gebouw, dat nog altijd tot de verbeeldin­g spreekt van veel Gentenaars. Op het gelijkvloe­rs, waar het pleister aan herstellin­g toe is, staan twee ruwe, stoffige, moeilijk vast te pinnen werken van Buggenhout: is het een badkuip? Een schip? Een zwartwitfo­to van Eva Dobbels toont een impressie van een ingestort interieur.

Op de eerste verdieping benadrukke­n de speelse totems van Mathias Prenen en een delicate paalsculpt­uur van Willem Boel de verticale lijnen van de hoge ramen. Alsof de kunst het gebouw uitlegt.

 ?? © is ?? Peter Buggenhout.
© is Peter Buggenhout.
 ?? © is ?? Mathias Prenen.
© is Mathias Prenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium