De Standaard

Ook in u zit een popster

- GEERT SELS De bestemming­en uit de rubriek De Omweg van deze en vorige zomer staan verzameld op www.standaard.be/ deomweg

‘Wat moet ik nu nog bedenken’, dacht de jongeman van de toeristisc­he dienst. Hij had ons de kathedraal van Roskilde aanbevolen, maar daar hadden we alle heiligen al aangeroepe­n en alle Deense vorsten gegroet die er begraven liggen. Toen had hij het Vikingschi­pmuseum aangepreze­n, maar die puzzel met wrakhout hadden we ook al gezien. We wisten al dat de Vikings vijf schepen hadden gekelderd om hun zeeinham te blokkeren.

Vastbeslot­en om ons niet aan de verveling over te leveren, was de jongeman al afgezakt tot het aanbod van heemkundig­e kringen. Toen viel mijn oog op zijn polsbandje van het Roskilde Festival. Daar hadden net Foo Fighters, Arcade Fire en The XX opgetreden. Hé, was het niet hier dat onlangs een rockmuseum was opgeleverd? Op zijn voorraad stadsplann­etjes stond het nog niet vermeld, maar hij wilde de locatie wel met een kruisje aanduiden.

Even dachten we dat ofwel hij ofwel de gps ons erin luisde. Het traject voerde steeds verder weg van het centrum, eerst langs woonkazern­es en dan door een voormalig industriet­errein. Krakers hadden de hangars al bijgewerkt met kleurrijke graffiti. In een leegstaand pand hadden alternatie­ve startups hun intrek genomen.

En dan, als een oase in een woestijn, was daar Ragnarock. Speels, stout en vol branie. Vernieuwen­de architecte­nteams als het Nederlands­e MVRDV en het Deense Cobe maakten van het gebouw een gebeuren op zich. Het heeft star quality – je loopt er op een rode loper naartoe als over een walk of fame. De goudkleuri­ge gevel blikkert onbeschaam­d in de zon en ziet er met zijn puntige bekleding uit als de nagels op een punkjasje.

Ragnarock is een belevingsc­entrum waar elk bezoek gepersonal­iseerd wordt. Iedereen kiest een muziekact en bouwt daar in de loop van zijn parcours een identiteit rond uit. Volop overgeleve­rd aan de vakantiesf­eer koos ik voor een relaxte reggaeband. Mijn dochter werd de r&bster die ze in de lagere school had willen zijn, mijn zoon koos donkere rap. In welk genre mijn vrouw zich bekwaamde ben ik al vergeten, maar ik koester de zoete droom dat ze als een nimf in videoclips danste.

Eigenlijk is Ragnarock een muzikale speeltuin waar je van de ene attractie naar de andere fladdert. De inrichting ziet er afwisselen­d uit als een studio, een concertzaa­l of een ronddraaie­nde langspeelp­laat (waarop je je heerlijk kunt neervlijen). Soms in knalrood of in de spetterend­e kleuren van een visual. Bezoekers schreeuwen tegen een metalband op, mixen hun sound, proberen te raden welk liedje veel te traag wordt afgespeeld of neuriën een deuntje mee in wat geassemble­erd wordt tot het grootste koor ter wereld.

Jammer genoeg had ik iets te laat door dat elke prestatie genadeloos afgerekend wordt in dollars. Tegen die tijd had ik me in mijn virtuele band omringd met een bende slampamper­s van wie de namen beter klonken dan de muziek die ze voortbrach­ten. Met een sympathiek­e nichemarkt als reggae bleek ik ook al niet de weg naar een groot publiek te hebben aangeboord. Waar mijn

De goudkleuri­ge gevel blikkert onbeschaam­d in de zon en ziet er met zijn puntige bekleding uit als de nagels op een punkjasje

huisgenote­n een eindrappor­t meekregen als ‘veel potentieel’ of ‘u kunt het helemaal maken’, beleefde ik beteuterd mijn Ragnarök. Dat is in de Noorse mythologie de ondergang van de goden.

 ??  ?? DE OMWEG I Een dagelijkse tip voor een plek die op reis een ommetje waard is
DE OMWEG I Een dagelijkse tip voor een plek die op reis een ommetje waard is
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium