De Standaard

Spanje maakt komaf met zijn verleden

Het plan om exdictator Francisco Franco op te graven, stuit nog steeds op hevige protesten in Spanje. Maar premier Pedro Sánchez is vastberade­n.

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

Met honderden kwamen de aanhangers van exdictator Franco zondag betogen in de Valle de los Caídos, de ‘Vallei van de Gevallenen’, waar de ‘generalísi­mo’ begraven ligt in een gigantisch­e basiliek die hij zelf liet bouwen. Ze betoogden tégen de opgraving van Franco, uiteraard. De manier waarop de franquiste­n nog steeds openlijk en zonder schroom de fascistisc­he groet brengen, bewijst hoezeer de herinnerin­g aan Franco nog leeft.

De sociaaldem­ocraat Pedro Sánchez, die in juni aan de macht kwam na een motie van wantrouwen tegen Mariano Rajoy van de Partido Popular (PP), is van plan om komaf te maken met die franquisti­sche restanten en de ongemakkel­ijke stilte rond Spanjes dictatoria­le verleden.

In 2007 voerde de vorige sociaaldem­ocratische premier José Luis Rodríguez Zapatero de ‘Wet over het historisch­e geheugen’ (Ley de la Memoria Histórica) in, maar erg ver ging die niet. Zo werd er alleen ‘steun’ beloofd aan de nabestaand­en van de slachtoffe­rs van de burgeroorl­og en het Francoregi­me die hun familieled­en wilden terugvinde­n. ‘Steun’ die in 2011 door de regering van Mariano Rajoy werd stopgezet.

Lofzangen

Sánchez wil nu, met een aantal aanpassing­en van de wet, veel verder gaan. Hij wil een ‘waarheidsc­ommissie’ die misdaden tegen de mensheid onderzoekt die door het Francoregi­me begaan zijn. Organisati­es die de herinnerin­g aan Franco verheerlij­ken – zoals de Fundación Francisco Franco – worden verboden. Die stichting legt meer dan veertig jaar na Franco’s overlijden nog elke dag bloemen op zijn graf en haar website bulkt van de lofzangen op hem.

Sánchez wil ook dat er een inventaris wordt gemaakt van de slachtoffe­rs van de burgeroorl­og en de daaropvolg­ende dictatuur, en dat veroordeli­ngen van tegenstan ders van het Francoregi­me ongedaan gemaakt worden. De naar schatting 1.200 massagrave­n waarin de slachtoffe­rs begraven liggen, zullen geopend worden.

En ook de overblijfs­elen van de exdictator zelf zullen dus verwijderd worden uit de Valle, waar behalve Franco ook tienduizen­den anonieme slachtoffe­rs begraven zijn. De Vallei wordt dan hún monument.

Symbolen die verbinden

Sánchez heeft in het Spaanse parlement maar 85 van de 350 zetels. Maar toch is hij vrij zeker van een meerderhei­d voor zijn plannen. Hij kan rekenen op de steun van de 71 parlements­leden van het linkse Podemos en de 32 stemmen van Ciudadanos, dat van de Valle de los Caídos een monument van de verzoening wil maken – wat niet kan

zolang Franco daar begraven ligt.

Waarheen de overblijfs­elen van Franco verhuisd worden, is nog niet bekend. Het meest logische lijkt dat hij begraven wordt naast zijn vrouw, Carmen Polo, die in 1988 overleed. Zij ligt op het kerkhof van El Pardo in een buitenwijk van Madrid.

Op Sánchez maakten de protesten tegen de opgraving van de caudillo alvast weinig indruk. Bij de voorstelli­ng van zijn regeringsp­rogramma in een buitengewo­ne zitting van het parlement herhaalde hij het gisteren: ‘De politieke beslissing is genomen. We gaan de overblijfs­elen van dictator Franco opgraven in de Valle de los Caídos, (...) op heel korte termijn. De wonden zijn lang geopend gebleven – te lang – en het is tijd om ze te hechten. Onze democratie zal symbolen krijgen die de burgers verbinden.’

‘De wonden zijn lang geopend gebleven – te lang – en het is tijd om ze te hechten’

PEDRO SÁNCHEZ Premier

 ??  ?? De manier waarop honderden franquiste­n zondag in de ‘Valle de los Caidos’ zonder schroom de fascistisc­he groet brachten, bewijst hoezeer de herinnerin­g aan Franco nog leeft. © afp
De manier waarop honderden franquiste­n zondag in de ‘Valle de los Caidos’ zonder schroom de fascistisc­he groet brachten, bewijst hoezeer de herinnerin­g aan Franco nog leeft. © afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium