De Standaard

Rusland moet Pussy Riot schadeverg­oeding betalen

-

Met de veroordeli­ng van drie leden van de punkrockba­nd Pussy Riot na een protestman­ifestatie in de Christus Verlosserk­athedraal in Moskou heeft Rusland hun mensenrech­ten meermaals geschonden. Rusland moet de vrouwen nu een schadeverg­oeding betalen, oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gisteren in Straatsbur­g. Zowel Rusland als de drie klagers kunnen binnen drie maanden in beroep gaan tegen het vonnis.

Russische rechters hadden de activistes in 2012 tot twee jaar cel veroordeel­d. Een van hen kwam echter na enkele maanden al op vrije voeten. De rechters in Straatsbur­g beschouwde­n de straffen als onredelijk streng. De vrijheid van meningsuit­ing werd daarmee geschonden. Bovendien werden de vrouwen tijdens hun proces vernederd omdat ze in beveiligde glazen boxen moesten getuigen. De Russische rechters hadden de vijf maanden durende voorlopige hechtenis ook onvoldoend­e onderbouwd.

Rusland moet nu aan twee van de vrouwen elk 16.000 euro compensati­e betalen, de derde kreeg 5.000 euro toegewezen.

In een andere zaak oordeelde het Hof gisteren ook dat Rusland niet voldoende onderzoek heeft verricht om de opdrachtge­ver van de moord op onderzoeks­journalist Anna Politkovsk­aja in 2006 te achterhale­n. De boetes daarvoor lopen op tot 20.000 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium