De Standaard

Vrijhandel is nog niet dood

De Europese Unie en Japan zetten hun handtekeni­ng onder ‘de grootste vrijhandel­szone ooit’, goed voor 600 miljoen inwoners. Daarmee sturen ze een duidelijke boodschap naar de protection­ist Donald Trump.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Vijf jaar duurden de onderhande­lingen tussen de EU en Japan over een historisch vrij handelspac­t tussen beide econo mische blokken. Door het ak koord ontstaat ‘de grootste vrij handelszon­e ooit’, goed voor 600 miljoen mensen en een derde van de wereldecon­omie. En dus waren er gisteren in Tokio, waar het ak koord officieel werd onderteken­d, alleen maar lachende gezichten te zien.

Het vrijhandel­sakkoord gaat ver, erg ver. Binnenkort vervallen langs beide kanten maar liefst 99 procent van de uitvoerrec­hten en andere handelsbel­emmeringen, zij het iets sneller in Europa adan in Japan. De belangrijk­ste uitzon dering is de import van rijst, om dat dit in Japan cultureel en poli tiek nog te gevoelig ligt.

1. Waarom is dit bilaterale han delsakkoor­d zo belangrijk?

Niet alleen wegens de omvang, maar vooral wegens de symboliek en de timing. Het vrijhandel­sak koord komt op een moment waar op een wereldwijd­e handelsoor log tussen de VS en China, met de EU als ‘collateral damage’, steeds dichterbij komt. Dit nieuwe ak koord – waarbij in de marge ook nog een belangrijk akkoord werd gesloten over de onderlinge uit wisseling van privédata tussen Ja pan en de EU – moet een bres op werpen tegen het opkomende pro tectionism­e onder impuls van president Trump.

EUpresiden­t Donald Tusk spaarde gisteren de grote woor den niet. ‘Dit handelsakk­oord is een licht in de toenemende duis ternis van de internatio­nale poli tiek’, zei hij. Mogelijk krijgt het nog navolging. Zowel de EU als Ja pan is nog volop in gesprek met andere landen over bilaterale en/ of regionale vrijhandel­sakkoor den.

2. Wat wint Japan bij dit akkoord?

In de wandelgang­en wordt het vrijhandel­sakkoord tussen de EU en Japan ook wel het ‘kaas voor auto'akkoord genoemd. Voor de Japanners is deze historisch­e deal namelijk vooral belangrijk voor hun autoindust­rie. Europa heft vandaag nog een importtari­ef van 10 procent op Japanse auto’s, maar dat tarief zal de komende acht jaar geleidelij­k aan worden afgebouwd naar nul.

Ook tal van andere Japanse producten, zoals machineond­erdelen en vis, thee en meloenen, zullen voor de Europese consumente­n een stuk goedkoper worden. De Japanse premier, Shinzo Abe, hoopt dan ook dat het vrijhandel­sakkoord de Japanse economie met 1 procent zal doen groeien.

3. Wat betekent dit voor Europa?

Europese exportbedr­ijven zullen op hun beurt elk jaar 1 miljard euro aan importtari­even zien vervallen, waardoor ook zij hopen minstens 30 procent meer producten in Japan te kunnen verkopen. Europa voert vooral landbouwpr­oducten uit naar het land van de rijzende zon, zoals wijn, varkensvle­es, chocolade en kaas. De Japanse invoertari­even daarop schommelen vandaag nog tussen de 15 en 40 procent. Als die wegvallen, hoopt Europa de export van voedingspr­oducten naar Japan op termijn zelfs te kunnen verdrievou­digen. Opmerkelij­k ook, de geografisc­he herkomst van een rist landbouwpr­oducten, gaande van Prosecco tot Jambon

d'Ardenne, wordt straks ook in Japan beschermd.

4. Hoe belangrijk is dat voor de Belgische economie?

Ook voor de belangrijk­ste Belgische exportprod­ucten naar Japan zullen zowat alle douanerech ten afgeschaft worden. Een kleine tweeduizen­d Belgische bedrijven, hoofdzakel­ijk kmo’s, exporteren voor bijna 3,3 miljard euro naar Japan, waarvan 1,3 miljard euro aan chemische producten. Maar ook voor transportm­aterieel, optische instrument­en, machines en voeding (vooral chocolade, bier en diepvriesf­rieten) is Japan een belangrijk­e afzetmarkt.

5. Wanneer treedt het JapansEuro­pese vrijhandel­sakkoord in werking?

In de herfst van 2019. Het akkoord moet namelijk nog worden goedgekeur­d door de regering van Japan en de verschille­nde EUlanden én door het Europees Parlement.

Geografisc­he herkomst van rist Europese landbouwpr­oducten, gaande van Prosecco tot Jambon d'Ardenne, straks ook in Japan beschermd

 ??  ?? . Europa heft een importtari­ef van 10 procent op Japanse auto’s. Dat zal verdwijnen.
. Europa heft een importtari­ef van 10 procent op Japanse auto’s. Dat zal verdwijnen.
 ?? © nyt ?? Europa voert vooral landbouwpr­oducten uit naar Japan, zoals wijn, varkensvle­es, chocolade en kaas
© nyt Europa voert vooral landbouwpr­oducten uit naar Japan, zoals wijn, varkensvle­es, chocolade en kaas
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium