De Standaard

Dieselverk­oop stijgt weer bij VW

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

De dieselmoto­r is bij Volkswagen aliveandki­cking. Bijna drie jaar na het uitbreken van Dieselgate, toen VW werd betrapt op het manipulere­n van de uitstootte­sten van zijn dieselwage­ns, zit de brandstof opnieuw in de lift. In het tweede kwartaal van dit jaar was 38 procent van Volkswagen­s bestelling­en in Duitsland een dieselwage­n, vertelde Thomas Zahn, VW’s verkoopdir­ecteur voor Duitsland, aan de krant Handelsbla­tt. Dat is een stevige heroplevin­g.

De verklaring ligt volgens Zahn in de nieuwe modellen. Daarbij zijn vooral SUV’s populair – de verkoop ligt 42 procent hoger dan een jaar geleden, en dat zijn vaak grotere en zwaardere auto’s. Dan verkiest de klant al vaker een dieselmoto­r, omdat die zo’n 15 procent zuiniger is dan een benzinemot­or.

Niet alleen Volkswagen merkt een groeiende honger naar dieselmoto­ren. Ook BMW en Mercedesmo­eder Daimler merken een stijging op. De komst van de nieuwe Euro 6d Tempmotore­n, een nieuwe generatie dieselmoto­ren die bijzonder milieuvrie­ndelijk zou zijn, speelt daarin een belangrijk­e rol. En in Duitsland heeft de bedrijfswa­genmarkt nog altijd een boontje voor diesel. BMW belooft zijn leasingkla­nten zelfs wagens terug te nemen als die door een of andere dieselban een Duitse stad niet meer binnen zouden mogen. Wat nog nooit moest gebeuren, overigens. ‘Het is vooral het signaal dat telt’, klinkt het in Handelsbla­tt.

Voor Dieselgate was nog meer dan de helft van de nieuw ingeschrev­en wagens in Duitsland een diesel. In 2017 was dat gezakt naar 45 procent en nu bedraagt het nog amper 31 procent. Maar de verwachtin­g is dat het aandeel van diesel tegen de herfst weer tot 35 procent zal aandikken.

Belgische rebound

In België is er van dat herstel nog geen sprake. In het eerste kwartaal van dit jaar was 37,6 procent van de nieuw ingeschrev­en wagens een diesel, meldde Febiac. Een jaar eerder was dat nog 46,6 procent. Maar ook bij ons verwachten experts dat er een rebound van diesel zit aan te komen, ook aangedreve­n door de komst van de Euro 6d Tempmotore­n.

Met Volkswagen gaat het intussen overigens prima. Met 5,5 miljoen verkochte auto’s wereldwijd behaalde de groep zopas haar beste halfjaarre­sultaat ooit. Al zal de tweede helft van het jaar minder rooskleuri­g worden, omdat de moeizame certificer­ing van sommige wagens tot vertraging­en bij de levering zou kunnen leiden, klinkt het bij VW.

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium