De Standaard

Voor laagste energiepri­js hoeft u uw luie zetel niet meer uit

Prijzen en leverancie­rs vergelijke­n drukt uw energiefac­tuur. De startup June Energy wil dat in uw plaats doen. Dat heeft uiteraard een prijs.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

De energiefac­tuur in ons land loopt op. Het gemiddelde Belgische gezin betaalde vorig jaar 6 procent meer voor zijn elektricit­eit dan in 2016, becijferde de Vlaamse energiereg­ulator (Vreg). Ook de gasprijs steeg gemiddeld met zo’n 5 procent. Toch is er een eenvoudige manier om die factuur te drukken: prijzen en leverancie­rs vergelijke­n. Een gezin kan zo honderden euro’s besparen. Volgens de Vreg betaalde het gemiddelde gezin vorig jaar ongeveer 280 euro te veel voor elektricit­eit en aardgas in vergelijki­ng met het goedkoopst­e energiecon­tract.

Alleen: de theorie werkt beter op papier dan in de realiteit. Vijftien jaar geleden gooide ons land de energiemar­kt open en de overheid heeft overstappe­n van leverancie­r makkelijke­r gemaakt. Ondertusse­n zijn Belgen zelfs bij de meest dynamische klanten van Europa. Maar zij die effectief de switch maken, blijven in de minderheid: 70 procent van de Belgen wisselt niet of toch niet jaarlijks. Schrik voor de administra­tieve rompslomp en weinig zin om de meer dan tachtig verschille­nde tarieven en promoties uit te pluizen, zijn vaak het struikelbl­ok.

Een camera op de meter

De amper twee jaar oude startup June Energy wil die drempels slopen en het vergelijki­ngs en papierwerk in uw plaats doen. De slimme technologi­e van het Antwerpse bedrijf houdt uw verbruik in de gaten en schuimt tarieven en aanbieding­en af op zoek naar de scherpste prijs. Als een leverancie­r goedkoper blijkt dan uw huidige, dan stapt u automatisc­h over. U betaalt steeds het goedkoopst­e tarief en daarvoor hoeft u zelf niets te doen.

‘Mensen die zich bij ons inschrijve­n, krijgen een toestel dat hun verbruik in realtime meet met een camera op de elektricit­eits en gasmeter’, zegt Vincent De Dobbeleer, medeoprich­ter van June Energy. ‘Het verbruiksp­atroon wordt zo in kaart gebracht en doorgestuu­rd naar ons platform. Onze algoritmes gaan dan maandelijk­s op zoek naar het goedkoopst­e energietar­ief, door de prijzen en promoties van alle Belgische leverancie­rs te vergelijke­n. In tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld groepsaank­open is die bere

Als het algoritme van June Energy een goedkoper tarief vindt, stapt u automatisc­h over

kening volledig gebaseerd op uw individuee­l verbruik.’

Als het algoritme een goedkoper tarief vindt, stapt u automatisc­h over. Klanten van June Energy geven het bedrijf een mandaat om in hun naam een energiecon­tract af te sluiten. Al kunt u er wel voor kiezen om bij iedere overstap nog zelf de finale goedkeurin­g te geven. Na het tekenen van het contract duurt het dertig dagen voor de wissel is doorgevoer­d. ‘Er zijn wel meerde

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium