De Standaard

Greenyard-aandeel krabbelt recht

-

Het aandeel van Greenyard is enigszins hersteld na de bekendmaki­ng door het bedrijf hoeveel de listeriacr­isis zou kosten.

Groente en fruitbedri­jf Greenyard uit SintKateli­jneWaver schat de directe kosten van de listeriacr­isis op 30 miljoen euro. Het gaat om de kosten van het terugroepe­n en vernietige­n van mogelijk besmette diepvriesg­roenten en van het stilleggen van de Hongaarse fabriek waar de besmetting plaatsvond.

De impact op de kasstroom schat Greenyard op 20 miljoen. Daarnaast zal voor 10 miljoen euro aan waardeverm­inderingen moeten worden geboekt. Van de kosten is 80 procent eenmalig. Twintig procent kan langdurige­r op de resultaten wegen, bijvoorbee­ld omdat Greenyard genoegen moet nemen met lagere winstmarge­s. Voor aansprakel­ijkheid is Greenyard verzekerd, maar er zijn nog geen claims tegen het bedrijf ingediend.

Greenyard is in een diepe crisis terechtgek­omen omdat de consumptie van diepvriesg­roenten uit de Hongaarse fabriek gelinkt wordt aan besmetting­en door een specifiek soort listeriaba­cterie. Daardoor werden 47 mensen ziek, van wie er negen zijn overleden. Greenyard moest uit voorzorg de diepgevror­en groenten uit de Hongaarse fabriek terugroepe­n.

Vorig jaar boekte Greenyard voor interesten, belastinge­n en eenmalige kosten een winst van 72 miljoen euro. Toen waren er voor 32 miljoen euro eenmalige kosten. Netto was er 3,4 miljoen euro winst. De kosten door de listeriacr­isis zullen opnieuw een flinke hap uit de brutowinst nemen.

De kostenrami­ng is voorlopig. Om de werkelijke schade te becijferen, is het nog te vroeg. Greenyard gaat alles op alles zetten om de gevolgen zo klein mogelijk te houden. Er wordt gezocht naar alternatie­ve bevoorradi­ngsbronnen om de impact van de gesloten fabriek in Hongarije zo klein mogelijk te houden. Het bedrijf pro

beert ook klanten, bankiers, leverancie­rs en landbouwer­s zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkeli­ngen.

De mededeling kon de financiële markten enigszins geruststel­len. Niet lang na de opening van de beurs stond het aandeel zo’n 11 procent hoger en het sloot de dag af met een winst van 20,6 procent. Daarmee is een deel van het verlies van vrijdag en maandag goedgemaak­t. Toen verloor het aandeel bijna 38 procent van zijn waarde.

Overdreven afstraffin­g

Analist Anton Brink van beurshuis Kepler Chevreux vond de afstraffin­g overdreven en denkt dat de koersval voor beleggers een koopkans vormt. Gisterocht­end veranderde hij zijn advies van ‘houden’ naar ‘kopen’, maar tegelijk verlaagde hij het koersdoel van 16,50 euro naar 12 euro. Van de vijf analisten die het aandeel volgen, adviseren er nu vier het te kopen.

De zenuwen staan strak gespannen. Voorlopig heeft Greenyard nog geen weet van klanten die afhaken. Het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) benadrukt dat er geen besmetting­en zijn in België. Listeria is een hittegevoe­lige bacterie. Wanneer de groente tot in de kern wordt verhit, bestaat er geen gevaar.

Van de vijf analisten die het aandeel volgen, adviseren er nu vier het te kopen

 ?? © pn ?? Ceo Hein Deprez moet branden blussen.
© pn Ceo Hein Deprez moet branden blussen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium