De Standaard

Kortenberg breekt record schadeclai­ms na overstromi­ng

- VAN ONZE MEDEWERKER RUBEN DE KEYZER

Bij de wateroverl­ast van 20 tot 25 mei van dit jaar was Kortenberg de zwaarst getroffen gemeente van het land. Het gemeentebe­stuur wil de overstromi­ng laten erkennen als algemene ramp.

156 aangiftes van overstroom­de woningen telt Assuralia, de beroepsver­eniging van verzekeraa­rs. De gemiddelde schadekost­en bedragen meer dan 4.000 euro. De gemeente zelf heeft 105 schadegeva­llen ontvangen, waarvan 83 een concrete raming hebben opgegeven. ‘Er zit een verschil op de cijfers, omdat niet iedereen die aangifte deed bij de verzekerin­gen, ook aangifte deed bij de gemeente en vice versa’, meldt burgemeest­er Chris Taes (CD&V).

De gemeente raamt het totale bedrag van de schade op 662.249,43 euro. Het bestuur heeft eind vorige week een brief uitgestuur­d om de overstromi­ng te laten erkennen als algemene ramp. ‘We kregen een termijn van 60 dagen om dat te doen, dus we hebben de tijd genomen om zo veel mogelijk aangiftes te verzamelen’, vervolgt Taes.

Volgens de Vlaamse milieuhold­ing Aquafin waren de omstandigh­eden in Kortenberg extreem. Per halfuur viel er 39 millimeter per vierkante meter water neer. Dat is half zoveel als de maandelijk­se neerslag in Kortenberg: die bedraagt 80 millimeter per vierkante meter.

Ook de timing van de neerslag was erg ongelukkig, meldde schepen van Ruimtelijk­e Ordening Bart Nevens (NVA) eind vorige maand. ‘Het spaarbekke­n was in gebruik, maar kon niet op volle capaciteit benut wor den, aangezien de tijdelijke instroom en uitstroomc­onstructie­s nog in opbouw waren. De wolkbreuk was zo uitzonderl­ijk dat zelfs een bekken op volle capaciteit de waterhoeve­elheid niet had kunnen verwerken.’

‘De wolkbreuk was zo uitzonderl­ijk dat zelfs een bekken op volle capaciteit het water niet had kunnen verwerken’

BART NEVENS Schepen

‘De huidige capaciteit van de bekkens volstaat voor de huidige situatie’, voegde Nevens daar nog aan toe. ‘Voor nieuwe afkoppelin­gsprojecte­n in hoger gelegen gedeelten, bijvoorbee­ld Armendaal, zal er zeker nog extra buffering noodzakeli­jk zijn en zullen er waarschijn­lijk nog extra bekkens in de toekomst worden bijgebouwd of aangepast. Voor nieuwbouwp­rojecten streven we naar infiltrati­es en het vasthouden van water op eigen domein, zodat er geen extra belasting op het bestaande systeem zal komen.’

 ?? © evb ?? Straat in Kortenberg.
© evb Straat in Kortenberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium