De Standaard

Samusocial zoekt water voor daklozen

Samusocial is op zoek naar flesjes water om te verdelen aan Brusselse daklozen tijdens deze hete zomerdagen. Sinds het schandaal zijn de giften drastisch gedaald en is er een tekort aan waterflesj­es.

- VAN ONZE MEDEWERKER AMAURY MICHAUX

Het Samusocial­schandaal ligt al meer dan een jaar achter ons, maar de daklozenve­reniging draagt nog steeds de gevolgen van de werkwijze van exburgemee­ster Yvan Mayeur en Pascale Peraïta. De giften van privépartn­ers slonken, tot 100.000 euro minder in een jaar tijd. Daardoor moest de werking teruggesch­roefd worden en kan de avondwerki­ng niet meer gegarandee­rd worden.

Een van de privépartn­ers die tijdens de zomermaand­en water schonk aan de organisati­e haakte af. ‘Daardoor moeten we nu zelf 15.000 flesjes water aankopen. Dat weegt op het budget, zeker nu de giften zwaar zijn verminderd’, vertelt woordvoerd­er MarieAnne Robberecht. ‘Maar we kunnen niet stoppen met het verdelen van water: dit is zeer belangrijk voor de daklozen. Sommigen hebben door het leven op straat geen gevoel van dorst meer. Zij zullen zelf niet op zoek gaan naar water, maar zijn wel de eerste slachtoffe­rs van uitdroging. Onze mobiele teams gaan daarom in de zomer maanden rond met water, maar ook met plannetjes om te tonen waar er drinkfonte­inen zijn.’

Om privépartn­ers terug warm te maken om Samusocial te steunen, heeft de organisati­e nu een promotiefi­lmpje uitgebrach­t. Daarin wordt een dakloze in hartje zomer ondergesne­euwd en houdt hij een bordje vast met het opschrift: ‘Wacht niet tot de winter om u over ons te ontfermen.’

Samusocial vestigt ook de aandacht op het feit dat de organisati­e vandaag correct functionee­rt. ‘Er is een nieuwe leiding die volgens één grote doelstelli­ng werkt: de vereniging op het juiste spoor zetten en ze uitbouwen tot een voorbeeld van goed en transparan­t bestuur. Daartoe zijn al heel wat maatregele­n genomen: onbezoldig­de bestuurder­smandaten, een dubbele handtekeni­ng voor alle beslissing­en, transparan­tie in de rekeningen en in de toewijzing van giften’, vertelt Robberecht. Wie een voorstel heeft om flesjes water te schenken, kan dat via info@samusocial.be.

‘Sommige daklozen hebben door het leven op straat geen gevoel van dorst meer’

MARIEANNE ROBBERECHT Woordvoerd­er Samusocial

 ?? © Samusocial ?? Voor daklozen is de bedeling van water noodzakeli­jk.
© Samusocial Voor daklozen is de bedeling van water noodzakeli­jk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium