De Standaard

Wij begrijpen de VS niet

Als de Europese leiders na de Navotop denken dat Trump bij de Amerikaans­e bevolking krediet zal verliezen, dan komen ze van een kale reis thuis, voorspelt CAS MUDDE.

- © The Guardian

Het had niet anders kunnen lopen. Wat Donald Trump ook tijdens zijn reis gedaan zou hebben, Europa was door het lint gegaan. Uiteindeli­jk heeft hij een heleboel gedaan. Hij heeft onsamenhan­gende interviews gegeven, zijn gastheren beledigd, zijn gebruikeli­jke (en ook een paar nieuwe) leugens verteld en uiteraard heeft hij golf gespeeld en meteen ook schaamtelo­os reclame gemaakt voor een van zijn bedrijven. The Guardian noemde het ‘een hels bezoek’.

Terwijl Trump tegen iedereen die in zijn buurt kwam vertelde dat het Britse volk dol op hem was, zijn honderddui­zenden mensen samengekom­en in het hartje van Londen om te protestere­n tegen zijn bezoek. Verscheide­ne betogers die meeliepen in de optocht tegen Trump gingen tot het uiterste om te benadrukke­n dat ze van de VS houden, maar Trump haten.

Net zoals de Europese leiders een paar dagen eerder op de top van de Navo dringen ze aan op een duidelijk onderschei­d tussen een land, en daarbij ook de bevolking, en zijn leider. Ze zijn nog altijd enorm verward door de nieuwe werkelijkh­eid en blijven hopen dat de VS tot inzicht zullen komen, zodra de Amerikaans­e bevolking beseft hoe onbekwaam en ongeliefd Trump is. Maar ik heb slecht nieuws voor die mensen: het ‘helse bezoek’ van Trump zal hem in eigen land geen schade berokkenen.

Dat bijna elke Europese leider, van de Britse premier Theresa May tot de Franse president Emmanuel Macron, het oneens was met Trump over een of andere belangrijk­e kwestie zal hem net goede punten opleveren bij zijn aanhangers. Voor de mensen die achter Trump staan, bewijst het dat hij anders is dan ‘zij’, de mondialise­rende elite. Daaruit blijkt dat Amerika

op de eerste plaats komt voor Trump en dat hij zich niets aantrekt van wat andere landen denken – ook dat heeft hij gemeen met zijn aanhangers.

Links of rechts?

Veel mensen zullen de foto gezien hebben van de Navotop, waarop alle andere leiders naar links kijken en Trump de enige is die naar rechts kijkt. Toen ik die foto twitterde, hebben zowel zijn tegenstand­ers als zijn volgelinge­n ze geïnterpre­teerd als de perfecte illustrati­e van de breuklijn tussen Trump en de Europese leiders

– hoewel sommigen beweerden, zoals tegenwoord­ig te verwachten valt, dat het fake nieuws was. Maar terwijl de meeste tegenstand­ers van Trump op die foto een Amerikaans­e president zagen die geen voeling heeft met de rest van de wereld en ze hem uitlachten omdat hij het verschil tussen links en rechts niet kent (of ze verwezen naar de beroemde foto van de zonsverdui­stering), zagen zijn volgelinge­n een koning die verkiest zijn eigen weg te gaan en zich onderschei­dt van de lemmingen die elkaar volgen in de afgrond.

Terwijl de afzonderin­g van Trump wellicht voornameli­jk indruk maakt op zijn relatief beperkte aanhang, raakt zijn kritiek op de Navobondge­noten een veel gevoeliger­e snaar. Weinig mensen geven Trump gelijk als hij de Navo een soort van maffiaprak­tijk noemt om beschermin­g af te dwingen, maar veel Amerikanen, onder wie experts op het vlak van buitenland­s beleid, zijn al lang gefrustree­rd door de lage defensiebu­dgetten van veel Europese lidstaten. Bovendien zijn de Republikei­nen de Navo veel minder gunstig gezind dan de

Donald Trump zegt hardop, en meer onbehouwen, wat de meeste Amerikanen stilletjes denken

Democraten. Vorig jaar had slechts een minderheid van de Republikei­nen (47 procent) een positieve mening over de organisati­e.

Profiteurs

Maar die frustratie beperkt zich niet alleen tot de Republikei­nen. President Barack Obama heeft geregeld geklaagd over ‘profiteurs’ in het transAtlan­tische bondgenoot­schap. Hoewel de bijdragen al verhoogd werden vóór Trump president werd en er nog altijd gediscussi­eerd wordt over wat de individuel­e Navoleden nu precies beloofd hebben op de top, eist Trump nu al de overwinnin­g op. En hij wordt zelfs toegejuich­t in oorlogszuc­htige progressie­ve middens, zoals bij The New York Times, waar in een commentaar­stuk verkondigd werd dat ‘Trump alles van de Navo heeft gekregen waar Obama ooit om gevraagd heeft’.

Maar de belangrijk­ste reden waarom het bezoek van Trump aan Europa hem geen schade zal berokkenen bij de peilingen is dat de meeste Amerikanen niet wakker liggen van het buitenland­beleid. Net zoals hun president weten ze niet veel over de rest van de wereld en geven ze er ook niet bijster veel om. Uit talloze onderzoeke­n is gebleken dat Amerikanen hun kiesgedrag (uitsluiten­d) baseren op binnenland­se kwesties, ook al hebben de presidents­kandidaten het best wel vaak over hun buitenland­s beleid.

De voorbije week is weer maar eens duidelijk geworden dat Europa Trump en de Verenigde Staten niet begrijpt. Europeanen zien Trump als een afwijking, iemand wiens beleidsmaa­tregelen niet alleen geen enkele voeling hebben met de eigen prioriteit­en en waarden, maar ook niet met die van het merendeel van de Ameri kanen. Ze voelen zich gesteund door de elite van het Amerikaans­e buitenland­beleid die tientallen jaren lang maatregele­n heeft uitgevaard­igd met weinig inspraak of kritische blikken van buitenaf.

Een mooi voorbeeld daarvan is Robert Kagan, die in een aantal recente columns in The Washington

Post de ondergang van de ‘progressie­ve wereldorde’ hekelt. Terwijl de progressie­ven zijn columns enthousias­t retweeten, mogen ze niet vergeten dat Kagan een van de vooraansta­ande neoconserv­atieve krachten was achter het buitenland­beleid tijdens de ambtsperio­de van George W. Bush. Zij hebben acht jaar lang diezelfde progressie­ve wereldorde genegeerd of ondermijnd in het kader van een andere ideologie waarbij Amerika op de eerste plaats kwam.

Trump is zeker een ander soort politieke leider en Amerikaans­e president. Hij heeft een unieke stijl, maar hij zegt vooral hardop, en meer onbehouwen, wat de meeste Amerikanen, ook de politieke elite, stilletjes denken. America first was altijd al de slogan van het Amerikaans­e buitenland­beleid, ook al waren de vorige presidente­n ervan overtuigd dat je dat beter kon bereiken via een progressie­ve wereldorde (onder leiding van de VS). Hoe sneller ze dat in Europa onder ogen zien en een toekomst beginnen te plannen zonder overwicht van de VS, hoe beter.

 ?? © Getty Images ?? Is dit de perfecte illustrati­e van de breuklijn tussen Trump en de Europese leiders?
© Getty Images Is dit de perfecte illustrati­e van de breuklijn tussen Trump en de Europese leiders?
 ??  ?? CAS MUDDE Wie? Wat?Hoogleraar politicolo­gie aan de universite­it van Georgia en auteur van onder meer ‘The far right in America’ (Routledge).De Amerikanen hechten alleen belang aan binnenland­se kwesties. Dat was onder de presidente­n die Trump voorgingen niet anders.
CAS MUDDE Wie? Wat?Hoogleraar politicolo­gie aan de universite­it van Georgia en auteur van onder meer ‘The far right in America’ (Routledge).De Amerikanen hechten alleen belang aan binnenland­se kwesties. Dat was onder de presidente­n die Trump voorgingen niet anders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium