De Standaard

Ook virtueel kamperen is slopend voor ouders

-

ELENA LIEVENS verwacht weinig heil van het vernieuwde online inschrijvi­ngssysteem in Gent. Alleen extra capaciteit in scholen kan een oplossing bieden voor kamperen.

Als ouder van een gedupeerde zoon van het ‘betrouwbar­e en stabiele’ online inschrijvi­ngssysteem voor Gentse scholen, reageer ik graag op het opiniestuk van schepen van Onderwijs Elke Decruynaer­e (Groen) (DS 12 juli). Gent koos voor een compleet digitaal inschrijvi­ngssysteem met een algoritme dat vooraf onvoldoend­e werd getest en geoptimali­seerd. Het betekende maandenlan­ge ellende voor sommige ouders. Hun kind kreeg niet de school toegewezen dat het nodig had, vanwege een specifieke studiekeuz­e, een duidelijke zorgbehoef­te of andere nijpende redenen. Dan zwijg ik nog van de 155 kinderen voor wie geen enkele school uit de bus kwam en die ergens op een of andere wachtlijst belandden. Die chaotische ellende bestempele­n als ‘enkele kinderziek­ten’ getuigt van weinig respect, een gebrek aan inlevingsv­ermogen en verantwoor­delijkheid­szin.

Moeders zonder diploma

De schepen van Onderwijs vraagt zich af of de dubbele contingent­ering op de schop zal gaan, het systeem dat de populatie van scholen afstemt op de buurt. Daarbij wijst ze met een beschuldig­ende vinger naar andere politieke partijen, maar vergeet ze enkele belangrijk­e gegevens te vermelden. Die contingent­ering betekent dat een school indicatorl­eerlingen en nietindica­torleerlin­gen moet inschrijve­n. Een indicatorl­eerling is een leerling die of een studietoel­age krijgt of wiens moeder geen diploma secundair onderwijs heeft. Dat laatste criterium staat ingeschrev­en in het Vlaamse decreet, maar hoe moet je bewijzen dat je iets niet hebt?

Hoeveel studies ook aanwijzen hoe belangrijk de opleidings­graad van de moeder is voor de kansen van de kinderen, als je iets niet kunt checken, moet je het schrappen als criterium. Terecht vroegen veel ouders zich af hoeveel moeders volgend jaar in Gent geen diploma zouden hebben. De achterpoor­t wijd openzetten voor malafide praktijken werkt polarisere­nd in een maatschapp­ij.

Verder beweert Decruynaer­e dat vrije schoolkeuz­e zonder digitaal inschrijvi­ngssysteem neerkomt op ‘het recht van de rijksten’, omdat alleen zij voldoende tijd en kansen zouden hebben om te kamperen voor de school naar keuze. De schepen vergeet te vermelden over hoeveel kampeerder­s het gaat. Vorig schooljaar werd slechts

Hoe belangrijk de opleidings­graad van de moeder ook is, als je iets niet kunt checken, moet je het schrappen als criterium

aan één secundaire school gekampeerd. Bovendien is ook het psychologi­sch slopende ‘virtueel kamperen’ niet geschikt voor een aanzienlij­ke groep ouders wegens inhoudelij­k te onduidelij­k en te moeilijke communicat­ie. Voldoende capaciteit in de Gentse scholen zou elke vorm van kamperen, echt of virtueel, overbodig maken.

Geen doordachte keuze

Terecht vraagt Decruynaer­e zich af of ook andere criteria een rol moeten spelen, zoals specifieke zorgbehoef­ten en de voorbereid­ing op een bepaalde studierich­ting, om van een weloverwog­en studiekeuz­e te spreken. De eerste graad in het secundair onderwijs als één pot nat beschouwen, werkt een doordachte vrije schoolkeuz­e inderdaad niet in de hand.

Kan het weer gaan over de oplossinge­n om zo’n keuze mogelijk te maken? Waarom spreekt de schepen niet over het fundamente­le probleem van het capaciteit­sgebrek in het stedelijk secundair onderwijs? Waarom overweegt ze niet om tijdelijk verplaatsb­are containerk­lassen in te schakelen? Waarom vervalt ze in ideologisc­he communicat­ie in plaats van bruikbare oplossinge­n voor álle kinderen te zoeken?

 ??  ?? ELENA LIEVENS Lector aan de Arteveldeh­ogeschool.
ELENA LIEVENS Lector aan de Arteveldeh­ogeschool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium