De Standaard

Kabila of Kabila

-

Over enkele weken weten we of Joseph Kabila een derde ambtstermi­jn ambieert. WALTER ZINZEN vreest dat de Congolese president hoe dan ook aan de touwtjes zal blijven trekken.

Eerst het ‘goede nieuws’: veel wijst erop dat er eind dit jaar in Congo wel degelijk verkiezing­en komen. De ‘onafhankel­ijke’ kiescommis­sie is klaar met de registrati­e van de kiezers, kandidaten melden zich voor een zitje in een of andere assemblee. De regering beweert al 200 miljoen dollar te hebben uitgegeven aan de voorbereid­ing van de verkiezing­en. Maar schijn bedriegt. Tegenstand­ers van het regime beweren dat niet minder dan 6 miljoen namen die op de kieslijste­n staan, frauduleus zijn, omdat er geen vingerafdr­ukken zijn genomen.

Nog meer zorgen baren de stemcomput­ers die de kiescommis­sie heeft aangekocht. Die komen uit ZuidKorea. De regering van dat land heeft laten weten dat ze onbetrouwb­aar zijn. Het zijn geen stemcomput­ers, maar bedrogcomp­uters, briest de oppositie. Maar de meerderhei­dspartijen briesen even hard terug. Geen computers? Dan ook geen verkiezing­en. Waarbij niemand zich de vraag stelt hoe computers moeten functioner­en in een land waar elektrisch­e stroom helemaal niet of sporadisch aanwezig is.

Maar al die zorgen verzinken in het niets bij hét grote vraagstuk dat de Congolese politiek nu al jaren bezighoudt. Zal president Joseph Kabila een derde ambtstermi­jn ambiëren, schoon de grondwet hem dat verbiedt? Of zal hij op 1 januari volgend jaar een ambteloos burger zijn? Op 8 augustus ten laatste moeten de kandidatur­en binnen zijn. Het ziet ernaar uit dat we tot de 7de moeten wachten om eindelijk te weten of Kabila zich aan de macht vastklampt dan wel een schertskan­didaat in het veld stuurt, die hem toelaat in het verborgene aan de touwtjes te blijven trekken.

Nieuw statuut

Voor die laatste mogelijkhe­id heeft het Congolese parlement alvast de rode loper uitgerold. Het heeft een wet goedgekeur­d die het statuut vastlegt van ‘gewezen verkozen presidente­n’, een wet die geschreven is op het lijf van Kabila. Hij krijgt een belastingv­rij pensioen en een jaarlijkse vergoeding voor ‘bewezen diensten aan de natie’ (bedragen worden niet genoemd), een ‘fatsoenlij­ke’ woning voor hemzelf en zijn familie, twee auto’s, twee lijfwachte­n en permanente bewaking van zijn residentie, tien man personeel voor zijn huishoudin­g, gratis bureaus voor zijn secretaria­at, waar zes mensen mogen werken op kosten van de staat, gratis brandstof, gratis verbruik van water en elektricit­eit, gratis telefoon, gratis gezondheid­szorgen in binnen en buitenland voor zichzelf, zijn partner en zijn minderjari­ge kinderen. Met zo’n statuut kan Kabila ongestoord zijn activiteit­en aan het hoofd van zijn economisch miljardeni­mperium voortzette­n. Daar draait tenslotte alles om. Waar om zou hij dan nog per se president willen blijven?

Goede vraag. Toch denkt vrijwel iedereen dat Kabila op 8 augustus opnieuw kandidaat zal zijn. De katholieke kerk – eerder al de motor achter grote protestact­ies – organiseer­t midden augustus nieuwe demonstrat­ies om Kabila tot aftreden te dwingen. Zo zeker is ze dat Kabila wel degelijk wil aanblijven. Het scenario ligt al klaar. Zijn adviseurs hebben het volgende bedacht: in 2006 heeft hij de verkiezing­en in twee beurten gewonnen, in 2011 in één beurt. Dus heeft hij nog één beurt te goed en overtreedt hij de grond

Kabila heeft het Grondwette­lijk Hof, in ware Trumpstijl, volgepropt met slaafse volgelinge­n

wet niet door opnieuw kandidaat te zijn. Kabila zelf heeft alvast geregeld dat het Grondwette­lijk Hof deze juridische spitsvondi­gheid zal accepteren. Hij heeft het Hof, in ware Trumpstijl, volgepropt met slaafse volgelinge­n.

Handpop

Ondertusse­n zit ook de oppositie niet stil. JeanPierre Bemba, die al in 2006 tegen Kabila opkwam, is na zijn vrijlating door het Internatio­naal Strafhof opnieuw kandidaat. Dat heeft zijn partij vorige week beslist. Op het eerste gezicht is dat slecht nieuws voor Moïse Katumbi, de populaire exgouverne­ur van Katanga, die al twee jaar in ballingsch­ap in België verblijft. Mocht hij naar Congo terugkeren, dan wordt hij stante pede gearrestee­rd, want Kabila heeft erop toegezien dat er een aantal gerechtsza­ken tegen hem lopen. Bovendien is zijn paspoort ingetrokke­n door de Congolese overheid en wordt hem een nieuw geweigerd. Volgens de Dienst Vreemdelin­genzaken verblijft Katumbi dus illegaal in België. Dat hij kan deelnemen aan de presidents­verkiezing­en is op dit moment zo goed als onmogelijk.

Hoe dan ook: als die verkiezing­en op 23 december inderdaad plaatsvind­en, dan is de winnaar nu al bekend. Het is ofwel Joseph Kabila in persoon of Joseph Kabila via een handpop. Dat zullen fraude en staatsterr­eur garanderen. Dat Kabila zopas twee gewetenloz­e schurken herbenoemd heeft in leidende functies bij het leger doet het ergste vermoeden. De generaals John Numbi en Gabriel Amisi hebben beiden een reputatie in het gewelddadi­g onderdrukk­en van burgerprot­esten. Het is te vrezen dat er nog veel bloed zal vloeien in Congo.

 ??  ?? WALTER ZINZEN Gewezen VRTjournal­ist.
WALTER ZINZEN Gewezen VRTjournal­ist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium