De Standaard

Nobelprijs 2.0 bedenken valt niet mee

- INGE SCHELSTRAE­TE

De Nieuwe Academie, de tijdelijke opvolger van de in diskrediet geraakte Academie, heeft een longlist bekendgema­akt voor haar alternatie­ve Nobelprijs Literatuur. Maar verder kijken dan de Engelstali­ge of Scandinavi­sche literatuur blijft toch moeilijk.

Tot 14 augustus kunt u mee stemmen wie dit jaar de Nobelprijs Literatuur wint. Niet de échte Nobelprijs, dat weet u: die wordt gekozen door de Zweedse Academie, die na een schandaal over grensovers­chrijdend gedrag en fraude op nonactief staat. Een goede honderd schrijvers, acteurs, journalist­en en actievoerd­ers vroegen Zweedse bibliothec­arissen dan maar naar hun nominaties.

Die Nieuwe Academie wil ‘eraan herinneren dat literatuur moet worden geassociee­rd met democratie, openheid, empathie en respect’. Dat is de lat hoog leggen en tegelijk ook niet: op 11 december, de dag nadat ze haar prijs zal hebben overhandig­d, ontbindt de Nieuwe Academie zichzelf. Maar haar longlist biedt wel een paar leuke aanzetten voor discussie over het profiel dat een gefacelift­e Nobelprijs Literatuur zou kunnen hebben.

Er staan maar liefst 46 auteurs op. De genomineer­den zijn fors jonger dan de namen die meestal circuleren voor de echte Nobelprijs. Zadie Smith is 42, de Zweed Johannes Anyuru 39, de Finse Sofi Oksanen 41. De Zwitser Peter Stamm is ‘al’ 55, maar hij en Oksa

nen zijn populair bij een leespublie­k van dertigers. De Poolse Olga Tokarczuk won dit jaar de Man Booker Internatio­nal.

De lijst is opvallend vrouwelijk: 32 schrijfste­rs op 46 genomineer­den. (Zolang Elena Ferrante geen man blijkt te zijn, telt ze als vrouw.) Zes van de genomineer­den hebben een migratieac­htergrond – van Kim Thúy, die als kind uit Vietnam in Canada belandde, tot de Zweed Jonas Hassen Khemiri. Die schrijft romans en theaterstu­kken, mag ook graag rappers als Nas interviewe­n, en maakte de Zweedse minister van Justitie er in een open brief attent op dat de politie racial profiling toepaste die niet strookte met de wet. Voor dat soort sociaal engagement heeft de Zweedse Academie ook altijd oog gehad: zie de bekroning van Orhan Pamuk een paar jaar geleden, een uitstekend­e romancier die ook een kritische observator van de Turkse overheid is.

Oud en verrassend

Uiteraard staan er ook usual suspects als Paul Auster, Amos Oz, Haruki Murakami en Cormac McCarthy op de lijst. Plus gevestigde waarden die je niet zo vaak hoort tippen voor de Nobelprijs,

zoals Thomas Pynchon. De mensenschu­we Pynchon komt vast niet opdagen voor de uitreiking, maar komaan, hij heeft De veiling

van nr. 49 en De regenboog van de

zwaartekra­cht geschreven. Dat geeft je toegang tot elke literatuur­prijs.

De longlist is even Angelsaksi­sch en Scandinavi­sch als die van de echte Nobelprijs. Twaalf genomineer­den zijn Amerikanen. Vijf zijn Britten. Maar liefst elf zijn Zweeds. Niemand schrijft in het Chinees, Spaans, Arabisch of Hindi. Chimamanda Ngozi Adichie uit Nigeria en Ngugi wa Thiong’o uit Kenia zijn de enige Afrikanen. Murakami en Arundhati Roy houden de vlag voor Azië hoog. Een paar van de Zweedse genomineer­den hebben we niet in vertaling gevonden, dus onmogelijk te zeggen wat hun oeuvre waard is.

Misschien hoeft de Zweedse Academie van de toekomst niet alleen uit Zweden te bestaan. Of volstaat het besef dat ze wat verder moeten kijken – de nominatie van Maryse Condé, een Franse schrijfste­r uit Guadeloupe, is een mooie voorzet. Condé schreef over panafrikan­isme en postkoloni­alisme voor dat modieus werd, en was voor schrijvers – en schrijfste­rs – uit de Caraïben en Afrika even invloedrij­k als Pynchon.

Genres

Inhoudelij­k biedt de longlist een aanzet om te discussiër­en over welke genres Nobelwaard­ig zijn. J.K. Rowling staat op de lijst, de Amerikaans­e Nnedi Okorafor schrijft zowel romans voor jongeren als voor volwassene­n, de Zweedse Jessica Schiefauer ‘young adult’romans. Neil Gaiman is populair en kritisch gewaardeer­d, maar schrijft sciencefic­tion en fantasy, zelfs comics.

De kans dat auteurs van scien cefiction, fantasy, jeugdroman­s of thrillers leiden naar een Nobelprijs, is klein. Maar misschien moet de Zweedse Academie dat eens herbekijke­n. Ze bekroont graag kritisch sociaalrea­lisme. Maar veel postkoloni­ale schrijvers, die ongetwijfe­ld geëngageer­d zijn, bedienen zich graag van magischrea­listische of utopische elementen.

Hetzelfde geldt voor vrouwen. Zie de toekomstvi­sie van Margaret Atwood in The handmaid’s ta

le, die genomineer­d is. Salman Rushdie staat niet op de lijst, maar de Amerikaans­e Jamaica Kincaid en de Indiase Arundhati Roy wel, en ook zij maken graag gebruik van magische elementen.

Door Bob Dylan te bekronen gaf de Zweedse Academie zelf al aan dat ook songtekste­n voor haar als literatuur konden gelden. Dat was dan weer een voorzet voor de Nieuwe Academie. Die nomineert Patti Smith en de Zweden Ulf Lundell en Jens Ganman, allebei zangerssch­rijvers.

De Nobelprijs Literatuur kan zijn crisis nog ombuigen tot een frisse doorstart.

De lijst is opvallend vrouwelijk: 32 schrijfste­rs op 46 genomineer­den. Zes genomineer­den hebben een migratieac­htergrond

 ?? Patti Smith ??
Patti Smith
 ??  ?? Sofi Oksanen
Sofi Oksanen
 ??  ?? Amos Oz
Amos Oz
 ??  ?? J. K. Rowling
J. K. Rowling
 ??  ?? Chimamanda Ngozi Adichie
Chimamanda Ngozi Adichie
 ??  ?? Peter Stamm
Peter Stamm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium