De Standaard

Israël laat geen olie meer toe in Gaza

Als straf voor vijandelij­kheden door de militante Hamas verstrengt Israël zijn economisch­e blokkade van Gaza. Tot zondag mag er geen olie meer binnen.

- JERUZALEM I

Israël heeft nieuwe restrictie­s ingevoerd voor Kerem Sjalom, de enige grensoverg­ang tussen Israël en Gaza waarlangs goederen de smalle Palestijns­e kuststrook mogen worden binnengebr­acht. Tot zondag stopt Israël de invoer van olie en brandstof in Gaza. Voeding en essentiële medicijnen mogen wel nog binnen. Commerciël­e goederen in voeren is al sinds vorige week verboden.

Israël verstrengt ook de zeeblokkad­e tegen Gaza. Palestijns­e vissers mogen zich voortaan niet verder dan drie zeemijl in zee wagen. Eerder was dat nog zes zeemijl.

De Israëlisch­e regering wil zo de radicale Palestijns­e beweging Hamas, die aan de macht is in Gaza, bestraffen voor aanhoudend­e vijandelij­kheden. Ook al sloten Hamas en Israël afgelopen zaterdag een bestand, toch zijn sindsdien nog altijd brandbomme­n, vastgemaak­t aan vliegers of ballonnen, vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Als die in Is raël landen, zetten ze soms landbouwgr­ond in lichterlaa­ie.

Geen zin in oorlog

Israël stelde zich enkele maanden relatief terughoude­nd op, maar dat veranderde zaterdag, toen het Israëlisch­e leger zijn zwaarste bombardeme­nt op Gaza uitvoerde sinds de oorlog van 2014. Terwijl Israël doelwitten van Hamas bestookte, schoten Palestijns­e militanten raketten af op Israël. Bij een luchtaanva­l op Gazastad kwamen twee Palestijns­e tieners om het leven, terwijl vier Israëli’s gewond raakten toen een raket landde in het Israëlisch­e grensdorp Sderot.

De Israëlisch­e regering zegt geen zin te hebben in een nieuwe oorlog met Hamas, maar voegt eraan toe niet langer de brandende vliegers en ballonnen te zullen tolereren die natuurgebi­ed en akkers in Israël in brand zetten. Volgens Israël is zo al zo 2.500 are in rook opgegaan.

De gewelddadi­ge confrontat­ie van afgelopen weekend is een uitloper van de protesten aan de grens in Gaza, die op 30 maart zijn begonnen en nu al maandenlan­g haast elke week plaatsvind­en. Meer dan 130 Palestijne­n zijn in die tijd door het Israëlisch­e leger doodgescho­ten.

Regering zegt geen zin te hebben in nieuwe oorlog met Hamas, maar tolereert brandende vliegers en ballonnen niet langer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium