De Standaard

De sluwe truc van de tabaksindu­strie

om de festivalro­ker aan zich te binden

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

Verstokte rokers of jongeren die voor het eerst eens een trekje willen nemen, hoeven niet te wanhopen: op vele zomerfesti­vals zijn sigaretten nog makkelijk verkrijgba­ar. Wettelijk gezien is daar niets mis mee, want er is geen verbod op de verkoop van sigaretten aan zestienplu­ssers. Maar als festivals een besloten samenwerki­ng aangaan met slechts één fabrikant, dan zit de kans erin dat ze niet in regel zijn met het verbod op sponsoring. Volgens de Onderzoeks­redactie Tabak (ORT) gaat het om een sluwe truc van de tabaksindu­strie. Hun medewerker, Ties Keyzer, heeft zich verdiept in de gemaakte afspraken met de festivalor­ganisatore­n. ‘Op veel festivals is er nog altijd één fabrikant die als hoofdlever­ancier de eigen merken promoot. In Nederland zien we dat dat geregeld gebeurt via informele afspraken over exclusivit­eit’, zegt Keyzer. ‘Andere festivals kiezen voor een bijnamonop­olie waarbij naast alle merken van de hoofdlever­ancier nog één of twee merken van een concurrent liggen.’ Die exclusivit­eit is goud waard. Dat merkte de FOD Volksgezon­dheid tien jaar geleden al op. Want op die manier genereert een fabrikant vooral naamsbeken­dheid voor de eigen merken.

Kostprijs 39.000 euro, winst 1.100 euro

Uit een onderzoek van de Tabakscont­roledienst van de FOD bleek toen dat de prijs die de fabrikante­n betalen om op festivals te mogen verkopen niet in verhouding staat tot de winst die ze er maken. Op een niet nader genoemd festival bedroegen de kosten om een stand uit te baten toen 39.000 euro, de winst uit verkoop was 1.100 euro. Conclusie: dit was geen reguliere verkoop meer maar sponsoring. En dat is verboden.

Keyzer ziet in zijn bevindinge­n hoe de tabaksindu­strie tien jaar later opnieuw de grens van het wettelijke opzoekt en mogelijk zelfs overschrij­dt. ‘Festivals zijn en blijven voor fabrikante­n een aantrekkel­ijke manier om jonge mensen te bereiken.’

Een aantal festivals waar deze krant contact mee opnam, bevestigt met slechts één fabrikant samen te werken. Dat is bijvoorbee­ld het geval voor Extrema Outdoor in Houthalen. Daar liggen de sigaretten van British American Tobacco (BAT) in de stands, bekend van onder meer Lucky Strike en Pall Mall. De fabrikant laat weten dat er geen exclusivit­eitsbeding­en zijn opgenomen in de contracten met festivalor­ganisatore­n en dat de wettelijke bepalingen gevolgd worden.

Onder meer Laundry Day, Elrow Town Antwerp en Fire Is Gold bieden alleen de producten van Philip Morris Internatio­nal (Marlboro, L&M) aan. Volgens de organisato­r van deze drie festivals is er geen sprake van exclusivit­eit. Philip Morris Internatio­nal laat weten niet in te gaan op de inhoud van contracten en in overeenste­mming te zijn met de richtlijne­n van de FOD Volksgezon­dheid.

Wat de discussie er niet makkelijke­r op maakt: verschille­nde festivals maken gebruik van de diensten van het Limburgse bedrijfje Enthion om producten zoals sigaretten op de weide te verkopen. De zaakvoerde­r is niet bereid ons deze maand te woord te staan ‘omdat het te druk is’.

Rock Werchter werkt samen met British American Tobacco maar zegt dat te doen op een nietexclus­ieve basis. Pukkelpop is in zee gegaan met Etosha Events en verklaart merken van verschille­nde tabaksprod­ucenten in het gam ma te hebben.

Het onderzoek van de Tabakscont­roledienst tien jaar geleden resulteerd­e in een tiental gerechteli­jke dossiers, maar die hebben nooit tot iets geleid. Hoofdinspe­cteur Paul Van den Meerssche: ‘We hopen nu eerst een uitspraak te krijgen over ons dossier dat de sponsoring van winkels behandelt voor we opnieuw naar de festivals kijken.’

‘De tabaksfabr­ikanten en hun juridische afdelingen proberen doorlopend de grenzen van de wetgeving af te tasten’, merkt hij op. ‘Telkens zoeken ze nieuwe manieren om het verbod op reclame en sponsoring te omzeilen. En ze weten goed dat wanneer ze betrapt worden, de gerechteli­jke procedure jaren aansleept. Ze gaan ook steevast in beroep. En een procesverb­aal of zelfs een hoge boete schrikt hen niet echt af. Maar bij elke veroordeli­ng worden de grenzen door de rechtbank weer op scherp gesteld. Goede reclame is dat niet.’

‘Tabaksfabr­ikanten zoeken telkens nieuwe manieren om het verbod op reclame te omzeilen’

PAUL VAN DEN MEERSSCHE Tabakscont­roledienst

 ??  ??
 ?? © WireImage ?? Exclusief tabaksprod­ucten kunnen verkopen op een festival is goud waard voor de naamsbeken­dheid.
© WireImage Exclusief tabaksprod­ucten kunnen verkopen op een festival is goud waard voor de naamsbeken­dheid.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium