De Standaard

Sacha Baron Cohen schopt weer keet in satirische tvshow ‘Who is America’

Sacha Baron Cohen schiet met scherp (en soms met losse flodders) in ‘Who is America?’

- TOM HEREMANS

Zondag ging in de VS ‘Who is America?’ van start, de nieuwe satirische tvshow van Sacha Baron Cohen. Daar was al dagen voordien heisa over, dankzij Sarah Palin.

De Britse komiek Sacha Baron Cohen kent u van de film Borat (2006), volgens sommigen een meesterwer­k, volgens anderen een gedrocht. Van die andere film, Brüno (2009), volgens zowat iederéén een gedrocht. Of van zijn tvreeks Da Ali G show (20002004), die in 2002 ook tot een film leidde: Ali G indahouse.

Cohen past altijd dezelfde formule toe: vermomd als een van zijn typetjes probeert hij nietsvermo­edende mensen te grazen te nemen door hen ofwel de goorste uitspraken te ontlokken, of zelf de goorste uitspraken te doen om te zien hoe ze erop reageren. Soms is het gênant, soms is het waanzinnig grappig, af en toe is het revelerend. Maar altijd is het gedurfd (zoals die keer toen Borat voor een publiek van woedende rodeoredne­cks het volkslied van Kazachstan zong).

Ziekelijke komiek

Baron Cohen keert na veertien jaar terug naar televisie, met Who is America, een zevendelig­e reeks van de Amerikaans­e betaalzend­er Showtime (in GrootBritt­annië zendt Channel 4 ze uit).

Aan de reeks is een jaar in het grootste geheim gewerkt, pas vorige woensdag maakte Showtime bekend dat ze vier dagen later op uitzending zou gaan. En vorige donderdag was daar plots Sarah Palin, die op Facebook zwaar uithaalde naar de ‘boosaardig­e, ziekelijke komiek’. U raadt het: Baron Cohen heeft haar te grazen genomen. Niet eens in de eerste aflevering van afgelopen zondag, er is dus nog iets om naar uit te kijken.

Terwijl het in die eerste aflevering toch ook al goed raak was. Baron Cohen beperkt zich in Who is America? niet langer tot één typetje. Hij creëerde er vier, die één ding gemeen hebben: er kwamen kilo’s makeup en gezichtspr­otheses aan te pas om zijn intussen overbekend­e kop te verbergen.

Het typetje dat in de eerste aflevering het best rendeerde, was de Israëlisch­e exmilitair Erran Morad. Die komt in de VS een programma promoten om jonge kinderen wapens te geven, om zich te kunnen verdedigen tijdens school shootings. Eerst legt hij zijn plannen voor aan enkele onverbeter­lijke gekken van de wapenlobby, zoals Larry Pratt en Philip Van Cleave. Als die hem volmondig blijken te steunen (‘Kinderen van vier hebben nog geen geweten ontwikkeld, daar kun je uitstekend­e soldaten van maken’) dan denk je: ja, makkelijk.

Maar Baron Cohen slaagt er ook in enkele gewezen en zelfs zittende senatoren van de Republikei­nse Partij voor zijn kar te spannen, en dan valt je mond open. Ze werken mee aan een ‘promotievi­deo’ voor Morads project ‘Kinder Guardians’ en zeggen dingen als ‘er staat geen minimumlee­ftijd op het First Amendment’, en zelfs ‘happy shootings, kids’.

U kunt hier jammer genoeg (nog?) niet naar Who is America? kijken, maar dat hindert niet: de beelden van deze idiote politici gaan sinds maandag viraal op sociale media, u kunt ze niet mislopen.

Gemiste kans

Dat de andere items uit de eerste aflevering niet viraal gingen, komt doordat ze veel minder relevant zijn. Vaak wel grappig, Baron Cohen blijft meesterlij­k improviser­en en zijn cool bewaren, maar hij kiest soms te makkelijke slachtoffe­rs (een naïeve galeriehou­dster in L.A., een ouder stel rabiate Trumpaanha­ngers in South Carolina). En zijn voorliefde voor de goorste scatologis­che humor speelt hem parten. Vaak voel je dat mensen vooral uit beleefdhei­d zijn onzin gedogen. En als hij Bernie Sanders interviewt, vermomd als het typetje Billy Wayne Ruddick, een ‘altrightjo­urnalist’ van de website truthbrary.org (tegengif voor alle ‘liebraries’), komt hij niet verder dan één halve grap. Gemiste kans.

Maar laten we geduld oefenen. Billy Wayne Ruddick is ook het typetje dat Sarah Palin erdoor haalt in een van de volgende aflevering­en. Palin probeerde op Facebook haar gram te halen door te beweren dat de komiek zich had vermomd als een veteraan in een rolstoel toen hij haar interviewd­e, wat Billy Wayne Ruddick op truthbrary.org meteen ontkende: ‘Ik ben geen veteraan. Ik heb maar één keer voor mijn land gevochten, die keer toen ik een Mexicaan neerknalde die op mijn erf kwam.’

We zeiden het al: er is nog wel wat om naar uit te kijken.

‘Kinderen van vier hebben nog geen geweten ontwikkeld, je kunt er uitstekend­e soldaten van maken’

LARRY PRATT Wapenlobby­ist

 ??  ??
 ?? © showtime ?? Wapenlobby­ist Philip Van Cleave (links) demonstree­rt samen met Erran Morad (Sacha Baron Cohen) een geweer in een teddybeer. ‘Om de slechte meneren een lesje te leren.’
© showtime Wapenlobby­ist Philip Van Cleave (links) demonstree­rt samen met Erran Morad (Sacha Baron Cohen) een geweer in een teddybeer. ‘Om de slechte meneren een lesje te leren.’
 ?? © showtime ?? Een naïeve galeriste in Los Angeles: een makkelijk slachtoffe­r.
© showtime Een naïeve galeriste in Los Angeles: een makkelijk slachtoffe­r.
 ?? © showtime ?? Bij Trumpaanha­ngers in South Carolina: gastvrijhe­id voor alles.
© showtime Bij Trumpaanha­ngers in South Carolina: gastvrijhe­id voor alles.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium