De Standaard

Onsterfeli­jk in Okinawa

-

Ook het eiland Okinawa, in Japan, vormt een belangrijk­e blauwe zone, een plek waar mensen beter leven. De vrouwen zijn er de oudste en

gezondste van de wereld. Het eiland kreeg de bijnaam ‘het land van de onsterfeli­jken’. Hun recept? Een dieet van gewokte groenten, zoete aardappel, soms rijst, tofoe en soja, en af en toe eens een stukje varkensvle­es. Alles mag, maar met mate. Opmerkelij­k is dat ze elkaar voor de maaltijd een belofte doen: ‘Hara hachi bu’.

Dat betekent: ‘We gaan eten tot we voor tachtig procent verzadigd zijn.’

Ook beweging en het gemeenscha­psgevoel zijn in Okinawa trouwens van kapitaal belang. De bewoners bouwen er een zogenaamde moai om zich heen. Een netwerk, zeg maar, en dan niet op Facebook, Linkedin of Instagram, maar door elkaar te ontmoeten. Het gros van de ouderen op Okinawa gaat nooit met pensioen. Ze blijven zichzelf elke ochtend herinneren aan hun ikigai, wat zich dan weer het best laat vertalen als ‘levensvreu­gde’. In plaats van een todolijstj­e propvol dringende zaken af te vinken, spreken de mensen op Okinawa elke ochtend uit wat hen drijft, wat hen gelukkig maakt en waar ze ook die dag naar zullen streven. Ze onderhoude­n ook een eigen tuintje. Niet alleen levert dat grondstoff­en en kruiden voor een maaltijd zonder toegevoegd­e suikers en vetten, het vermindert ook de stress.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium