De Standaard

REGELING UIT ANDER TIJDPERK

- RUBEN MOOIJMAN

Dat minister van Arbeid Kris Peeters (CD&V) groen licht heeft gegeven voor de toepassing van het SWTstelsel bij Carrefour, is begrijpeli­jk. Met een njet zou hij de toorn van de vakbonden over zich hebben afgeroepen en een flink deel van de publieke opinie van zich hebben vervreemd. Hij zou worden afgeschild­erd als een hardvochti­g man, die geen begrip toont voor de zwaksten op de arbeidsmar­kt. Daar heeft hij niets bij te winnen. Zeker niet als kopstuk van een politieke partij die zich geprofilee­rd heeft als het sociale gezicht van deze regering.

De beslissing is begrijpeli­jk, maar zendt toch een verkeerd signaal uit. Het brugpensio­en is, ook na de cosmetisch­e transforma­tie tot SWT, een regeling uit een ander tijdperk, die geen antwoord biedt op de uitdaginge­n van de huidige arbeidsmar­kt. Hoe kun je bij een herstructu­rering een extra gunstige regeling voor oudere werknemers verdedigen, terwijl België aan de staart van het Europese peloton bengelt qua arbeidspar­ticipatie van 55plussers, en tegelijk het land is met de op één na hoogste vacaturegr­aad? De regering staat op het punt een arbeidsdea­l af te sluiten om de knelpunten op de arbeidsmar­kt aan te pakken, maar weigert komaf te maken met het SWT, dat die knelpunten juist in de hand werkt.

Peeters kan argumenter­en dat ook de SWT’ers weer aan de slag zullen moeten. Daartoe zal Carrefour een extra financiële inspanning doen. Maar we weten allemaal dat dit een doekje voor het bloeden is. Uit de cijfers blijkt dat SWT’ers vrijwel nooit nieuw werk vinden. Geen wonder: ze krijgen nauwelijks vacatures aangeboden. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA) wil hen nu meer achter de veren zitten, en desnoods schorsen. Zo worden ze bijna als gewone werklozen behandeld. Maar dat zijn ze niet, want ze krijgen een extra vergoeding van hun exwerkgeve­r. En die werkt juist remmend op de activering­spogingen. Want wie is bereid om werk te zoeken en te aanvaarden als hij of zij er financieel nauwelijks op vooruitgaa­t?

Het is met het SWTstelsel net als met de kerncentra­les of de salariswag­ens. Iedereen weet dat we ervan af moeten, maar niemand wil degene zijn die de ultieme dolkstoot geeft. Het is nu eenmaal makkelijke­r en comfortabe­ler om de status quo te behouden, zelfs tegen beter weten in, dan om belangengr­oepen en lobbymachi­nes tegen je in het harnas te jagen. De prijs die we daarvoor betalen, is hoog: een samenlevin­g die in veel opzichten beter zou kunnen zijn.

Iedereen weet dat we van het SWTstelsel af moeten, maar niemand wil de ultieme dolkstoot geven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium