De Standaard

Armworstel­en met consument als inzet

Is de consument gebaat bij het openbreken van het Androidbes­turingssys­teem? Google beweert van niet, Europa denkt van wel. Het voorbeeld van Microsoft 15 jaar geleden toont dat iedereen er wel bij kan varen.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE DECKMYN

BRUSSEL I ‘Android heeft meer keuze gecreëerd, niet minder’, reageerde Sundar Pichai, de ceo van Google, op de veroordeli­ng van zijn bedrijf tot een monsterboe­te van 4,3 miljard euro (zie inzet). Zijn blogberich­t kan worden samengevat als: ‘Europa heeft er niets van begrepen’. Zo ontkent Pichai de dominante positie van Android, dat hij omschrijft als ‘een van de twee meest populaire mobiele platforms ter wereld’ – een rare omschrijvi­ng als je marktaande­el boven 80 procent zit.

Met wat meer recht beweert Pichai dat Android keuze heeft gecreëerd voor de consument. Want dankzij Android hoeven smartphone­fabrikante­n niet zelf een besturings­systeem (en de bijbehoren­de apps) te ontwikkele­n. Dat leidde tot een enorme groei van het aanbod en tot een felle prijzenoor­log die smartphone­s binnen het bereik van meer dan twee miljard mensen brachten.

Maar via zijn apps op Android haalt Google wel gigantisch­e advertenti­einkomsten binnen. Die deelt het niet graag met andere appontwikk­elaars, en daar draait deze Europese zaak rond. Als Google die inkomsten verliest, zal het mogelijk geld moeten vragen voor Android, stelt Pichai. Een nauwelijks omfloerst dreigement, want de fabrikante­n zullen, gezien hun lage winstmarge­s, verplicht zijn die extra kosten aan de klant door te rekenen.

Geen eerlijke kans

Volgens Google heeft de consument dus geen voordeel bij het openbreken van Android. Maar Europees commissari­s Margrethe Vestager vindt dat het bedrijf de concurrent­ie beknot. ‘Deze praktijken hebben concurrent­en de kans ontnomen om te innoveren en op kwaliteit te concurrere­n.’ Minder innova

tie en minder kwaliteit zijn ook nadelig voor de consument, redeneert zij.

Die argumenten klinken vertrouwd. Vanaf 1993 voerde Europa een lange procedure tegen Microsoft. De situatie was opvallend gelijkaard­ig: met zijn besturings­systeem Windows had (en heeft) Microsoft op personal computers een bijnamonop­olie. Ook toen klaagden softwareon­twikkelaar­s dat hun apps geen eerlijke kans kregen op dat platform, vanwege afspraken tussen Microsoft en pcfabrikan­ten.

Dank u, Europa

In 2004 resulteerd­e dat in een boete van zo’n 500 miljoen euro. Bovendien werd Microsoft gedwongen om een Windowsver­sie uit te brengen waaruit de mediaplaye­rsoftware was verwijderd, en om gebruikers expliciet de keuze te bieden tussen verschille­nde browsers. Die door Europa geëiste toegevinge­n leidden tot enige spot: niemand kocht de Windowsver­sie zonder mediaplaye­r, zoals nu niemand een Androidsma­rtphone zonder Googleapps wil. Bovendien verwarde de verplichti­ng om zelf een browser te selecteren veel onervaren pcgebruike­rs.

Moeten we binnenkort betalen voor Android? Google dreigt ermee als het de gigantisch­e reclameink­omsten uit zijn apps verliest

Maar bijna vijftien jaar later is het duidelijk dat de antitrustp­rocedures in Europa en de VS tegen Microsoft een breuklijn hebben veroorzaak­t in de ontwikkeli­ng van het internet. Rond 1995 heerste de vrees dat Microsoft het web, dat nog in zijn kinderscho­enen stond, totaal zou domineren. Die vrees was niet ongegrond: Microsoft promootte met enig succes webpagina’s die alleen op zijn Internet Explorerbr­owser correct konden worden vertoond. Mede dankzij de ingreep van Europa kon Google Chrome zich opwerpen als alternatie­ve browser. Belangrijk­er: Microsoft slaagde er niet in om zijn Windowsmon­opolie te gebruiken om ook het nieuwe platform, de smartphone, te domineren. Na enkele moeilijke jaren schikte Microsoft zich in zijn nieuwe positie: het bedrijf is minder dominant, maar wel weer erg succesvol.

Het waren dus de Europese Commissie en het Amerikaans­e Departemen­t van Justitie die, via hun antitrustp­rocedures tegen Microsoft, de deur open hebben gezet voor de opmars van Google. Iets wat Sundar Pichai ongetwijfe­ld goed beseft.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium