De Standaard

Peeters komt over de brug

Vicepremie­r CD&V keurt SWTregelin­g bij Carrefour goed ondanks protest

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I Zo’n 600 werkne mers die moeten vertrekken bij warenhuisk­eten Carrefour, kunnen terecht in het stelsel van werklooshe­id met bedrijfs toeslag (SWT), een vorm van het vroegere brugpensio­en. De goedkeurin­g van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) komt er na een hoogoplope­nde discussie met zijn Vlaamse collega Philippe Muy ters (NVA). Die gaat over de regeling die werknemers ouder dan 56 jaar bij een herstructu­rering toelaat slechts beperkt loon in te leveren, door terug te vallen op een werklooshe­idsuitkeri­ng aange vuld met een premie van het bedrijf. SWT’ers moeten niet actief naar werk zoeken, maar wel ingaan op geschikte vacatures en opleidinge­n van de VDAB.

1. Had Muyters geen negatief advies gegeven?

De betrokken gewesten, bevoegd voor arbeidsbem­iddeling, moeten een bindend advies geven over het onderdeel outplaceme­nt van de herstruc turering. Dat advies van Muyters is positief, omdat Carrefour aan alle wettelijke voorwaarde­n voldoet. Muyters voegde daar ook een negatief advies aan toe over de hele SWTregelin­g, maar juridisch advies maakte Peeters duidelijk dat die aanbevelin­g van geen tel is. ‘Dit is voor mij de verkeerde boodschap op een moment van krapte op de arbeidsmar­kt’, reageerde Muyters gisteren.

2. Waarom keurt Peeters het brugpensio­en toch goed? Omdat de wet Carrefour momenteel nog de mogelijkhe­id van SWT biedt. Pas tegen 2020 wordt de leeftijdsg­rens opgetrokke­n tot 60 jaar. Ook het sociaal overleg wil Peeters zo veel mogelijk respectere­n.

De vicepremie­r dekte zich in. De bindende aanbevelin­gen van de drie gewesten waren gunstig, net als het juridisch advies en dat van de Adviescomm­issie SWT en de FOD Werkgelege­nheid. Bovendien overhaalde Peeters Carrefour om boven op de 2.500 euro die de Franse distribute­ur uittrekt voor elke werknemer om die te begeleiden naar een nieuwe job, nog eens 500 euro te geven aan elke SWT’er die een opleiding voor een knelpuntbe­roep volgt.

3. Is de discussie over SWT nu afgelopen? Allerminst. De NVA pleitte er gisteren andermaal voor om het systeem af te schaffen of op zijn minst aan te passen, wat Open VLD eerder ook al deed. Maar dat staat niet in het regeerakko­ord en CD&V – gesteund door de MR – wil er niet van weten.

Muyters kondigde intussen aan dat hij het systeem wil uithollen door de werklooshe­idsuitkeri­ng in te trekken van SWT’ers die passende job aanbieding­en weigeren. Enig probleem: vorig jaar kreeg een SWT’er van de VDAB gemiddeld nauwelijks 0,3 vacatures toegestuur­d. Dat blijkt uit cijfers waarover Gazet van Antwerpen bericht.

Door de relatief goede financiële positie van SWT’ers focuste de VDAB jarenlang niet op hen, klinkt het bij Muyters. ‘Nu duidelijk is dat de arbeidsmar­kt echt iedereen nodig heeft, willen we dat ver anderen.’

Peeters ziet in die cijfers en de moeilijke activering het falen van Muyters om oudere werklozen aan de slag te helpen, Muyters ziet er het failliet van het SWTsysteem in. ‘Wie wil er nu gaan werken voor nauwelijks meer inkomsten dan wanneer men thuis blijft’, klinkt het.

Voor Carrefour geldt die re denering alvast niet, meent Peeters. ‘Zeven op de tien per soneelsled­en die in aanmerking komen voor SWT, zijn deeltijds werkende vrouwen met een laag inkomen’, zegt Peeters. ‘Zelfs met een toeslag boven op hun werklooshe­idsuitkeri­ng zullen zij er alle belang bij hebben om opnieuw aan de slag te gaan.’

4. Hoe komen Peeters, Muyters en hun partijen hieruit?

Met deze afloop denkt zowel de NVA als CD&V te scoren bij de achterban. De christende­mocraten, verworden tot het sociale gezicht van de regeringMi­chel, houden zich aan het gegeven woord aan de vakbonden en oudere werknemers. Tegelijk stuurt Peeters het signaal dat bedrijven – net als Carrefour – beter voldoende inspanning­en doen om SWT’ers klaar te stomen voor een andere job.

De Vlaamsnati­onalisten kunnen een in hun ogen verouderde en linkse maatregel aan de kaak stellen, zonder te moeten verantwoor­den waarom die maatregel nog altijd bestaat.

De christende­mocraten houden zich aan het gegeven woord aan de oudere werknemers. De Vlaamsnati­onalisten kunnen een linkse maatregel aan de kaak stellen

 ?? © Jimmy Kets ??
© Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium