De Standaard

En plots was de gangster weg

De vrijlating en repatriëri­ng van een Albanese crimineel leggen een pijnpunt in de samenwerki­ng tussen justitie en de DVZ bloot.

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

liep in ons land alleen al 22 jaar celstraf op.

BRUSSEL I Waarom zette de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) Safet Rustemi ruim een jaar geleden op een special flight naar Albanië, terwijl hij zich hier nog moest verantwoor­den voor een drugszaak en sindsdien niet minder dan 22 jaar celstraf heeft verzameld (DS 18 juli)?

De Dienst Vreemdelin­genzaken wijst naar het gerecht, dat niet zou hebben gevraagd om Rustemi na zijn vrijlating hier te houden. Maar bij Justitie vindt men dat voldoende duidelijk was dat zij nog plannen hadden met Rustemi. Sinds vorige week staat de man op de ‘Most Wanted’lijst van de federale politie.

Het uitzonderl­ijke profiel van de 33jarige Rustemi maakte de zaken er halverwege juni 2017, toen de beslissing werd genomen om hem vrij te laten en uit te wijzen, niet eenvoudige­r op. Tegen Rustemi liep op dat moment een kluwen van rechtszake­n.

Prostituti­emilieu

Begin juni 2017 zat hij in voorarrest in afwachting van een proces voor drugshande­l. Tijdens dat voorarrest legde het Brusselse hof van beroep Rustemi in een ander dossier een celstraf van negen jaar op. De man werd veroordeel­d als de leider van een criminele bende die zich concentree­rde op het Brusselse prostituti­emilieu. Die uitspraak dateert van februari 2017.

Van die negen jaar effectieve straf heeft Rustemi geen dag uitgezeten. Ook al vroeg het openbaar ministerie bij de uitspraak in februari 2017 om een onmiddel

lijke aanhouding, het hof oordeelde dat dit niet nodig was omdat de veroordeel­de elke zitting had bijgewoond. Bovendien zat Rustemi op dat moment al in de gevangenis: hij wachtte er op het begin van zijn ander proces.

Maar dat voorarrest bleef niet duren. In juni liet de Brusselse KI hem vrij in die drugszaak, nadat hij een borgsom van 25.000 euro had betaald. De voorwaarde was wel dat Rustemi zich ter beschikkin­g zou houden van het gerecht. Omdat de gangster geen geldige verblijfsv­ergunning had, belde de griffie van de gevangenis van SintGillis naar de DVZ met de vraag wat ermee moest gebeuren.

Volgens onze informatie is de DVZ hem zeven dagen later gaan ophalen in SintGillis om hem via Frankrijk naar Albanië te laten terugbreng­en. In zijn thuisland werkte hij zich in december vorig jaar in de kijker met een schietpart­ij in een discotheek in de kuststad Shkodër.

De zaakRustem­i roept vragen op bij de procedures om illegale criminelen het land uit te zetten. De DVZ heeft toegang tot de databank van het gevangenis­wezen. ‘Maar wij zien alleen de definitiev­e uitspraken’, zegt woordvoerd­er Geert De Vulder. ‘Er is geen info over lopende onderzoeke­n.’

Staatssecr­etaris voor Migratie Theo Francken (NVA), bevoegd voor de DVZ, verklaarde op Radio 1 dat de politie Rustemi nu moet opsporen in Albanië.

BRAZILIAAN­SE CHIRURG SPOORLOOS NA DOOD PATIËNT

‘Wij zien alleen de definitiev­e uitspraken. Er is geen informatie over lopende onderzoeke­n’ GEERT DE VULDER Woordvoerd­er DVZ

 ??  ??
 ?? © rr ?? Safet Rustemi
© rr Safet Rustemi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium