De Standaard

Akkoord sociale partners brengt arbeidsdea­l dichterbij

- Pas vanaf drie jaar is het hersendeel voor het ontwikkeld.

Vakbonden en werkgevers stellen maatregele­n voor om de tegenstell­ing tussen het tekort aan werkkracht­en en het hoge aantal inactieven in ons land aan te pakken.

BRUSSEL I Voor Charles Michel (MR) moet de nakende arbeidsdea­l bewijzen dat er nog ‘dash’ in zijn regering zit. De sociale partners, verenigd in de Groep van Tien, komen de premier daarbij te hulp. De werkgevers en werknemers­organisati­es zijn het eens geworden over een pakket concre te en minder concrete maatregele­n om meer mensen aan de slag te krijgen.

Op korte termijn willen de sociale partners levenslang leren meer stimuleren, langdurig zieken beter reintegrer­en en een meer performant­e kinderopva­ng. Ze stellen voor om werkzoeken­den te verplichte­n zich binnen een maand na hun ontslag in te schrijven bij de VDAB. Werkgevers en vakbonden willen ook toelaten dat werkzoeken­den een Vlaamse opleidings­premie ontvangen, terwijl hun federale werklooshe­idsuitkeri­ng doorloopt. Bovendien moeten er maatregele­n komen om discrimina­tie op de arbeidsmar­kt tegen te gaan en diversitei­t te stimuleren.

Op middellang­e termijn willen de sociale partners onderzoeke­n hoe het werklooshe­idssysteem kan worden aangepast. De werkgevers doelen daarmee op de vraag of werklooshe­idsuitkeri­ngen moeten afnemen in de tijd. De vakbonden zijn daar allerminst voor te vinden, vandaar dat de formulerin­g vaag werd gehouden. Het is nu aan premier Michel om de voorstelle­n al dan niet uit te werken in zijn arbeidsdea­l. (mv)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium