De Standaard

Hittegolf zet Zweden in vlam

Op meer dan vijftig plekken woeden bosbranden in Zweden. De brandweer heeft hulp gevraagd aan het buitenland.

-

BRUSSEL I Associeert u de noordpoolc­irkel met ingeduffel­de Lappen en rendierhui­den? Dan wordt het tijd dat u uw mening herziet. Dezer dagen kreunen de inwoners van de gebieden boven de 66ste breedtegra­ad onder een hittegolf. De weerkaart kleurt in het noorden van Scandinavi­ë even donkerrood als in het zuiden van Europa. In het Noorse Kirkenes, aan de grens met Rusland, is het 28 graden. In het Finse Utsjok 30 graden en in Rovaniemi zit de kerstman te puffen bij 28 graden. Daar waarschuwe­n de kaarten voor brandgevaa­r.

In Zweden moeten de brandweerm­annen in het noordpoolg­ebied momenteel elf bosbranden bestrijden. En die noordelijk­e vuurhaarde­n komen boven op de tientallen branden die in de rest van het land woeden. Eind vorige week werd het treinverke­er tussen Göteborg en de hoofdstad Stockholm zelfs een tijdje onderbroke­n, net als de snelweg tussen beide steden.

Nietontplo­fte granaten

In bijna het hele land is de alarmfase afgekondig­d. Dat is geleden van 2014, toen een bosbrand in MiddenZwed­en een gebied van zo’n 10.000 hectare vernielde. Ook nu worden vooral het centrum van het land, de strook tussen de Botnische Golf en Noorwegen, zwaar getroffen.

Gisteren telde de Zweedse SOS Alarm niet minder dan 44 plekken waar een brand woedde, vooral in de gebieden in Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Värmland, Västernorr­land en Norrbotten.

Älvdalen, in Dalarna, op 330 kilometer ten noordweste­n van Stockholm, is een kritieke plek. Daar bedreigt het vuur een militair oefenterre­in waar veel nietontplo­fte artillerie­granaten zouden liggen. De brandweer en het leger proberen er over een lijn van 700 meter met waterkanon­nen het vuur tegen te houden.

Noorwegen heeft acht helikopter­s gestuurd en Italië twee blusvliegt­uigen om de brandweerm­annen bij te staan. Maar de Zweedse autoriteit­en hebben aan de EU meer hulp gevraagd. ‘We zijn sinds vorige donderdag in het getouw, we zijn moe’, zei een brandweerm­an op de Zweedse tv.

De Zweedse koning, Carl XVI Gustav, sprak op de koninklijk­e website zijn dank uit voor de inzet van de brandweerp­loegen. ‘Uw inzet en inspanning­en zijn van on schatbare waarde. Mijn familie en ik maken ons zorgen over de evolutie van het grote aantal branden dat deze ongebruike­lijk warme en droge zomer in ons land verwoest.’

Barbecuefe­estjes

De zomer is dit jaar in het Hoge Noorden erg vroeg begonnen. In andere jaren ligt er in de loop van de maand mei soms nog wat sneeuw in Stockholm, helemaal in het zuiden van het land. Maar dit jaar haalden sommige steden toen al temperatur­en die men nog nooit had meegemaakt. In Göte

‘We zijn sinds

vorige donderdag in het getouw, we zijn moe’ BRANDWEERM­AN

borg werd 31,5 graden Celsius gemeten. Ook de regen bleef weg, waardoor de Zweedse autoriteit­en al maandenlan­g rekening hielden met bosbranden. Hoewel de lokale overheden op veel plekken een verbod hadden ingesteld op open vuren, waren het toch barbecuefe­estjes die vaak het vuur aan de lont staken.

Specialist­en waarschuwe­n dat het einde van de ellende nog niet in zicht is. Ze verwachten de komende dagen nog meer branden, omdat de weermannen voorspelle­n dat de hitte nog een tijdje zal blijven duren. De civiele beschermin­g heeft zijn personeel gevraagd om zijn vakantie te onderbreke­n en terug naar huis te komen. (hco)

 ?? © afp ?? Karbole is een van de vele getroffen plaatsen waar bossen in lichterlaa­ie staan.
© afp Karbole is een van de vele getroffen plaatsen waar bossen in lichterlaa­ie staan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium