De Standaard

Noordpoolg­ebied wordt brandbaar

- The Guardian Vluchtende Syriërs aan de grens met Israël op de

Het European Forest Fire Informatio­n System (EFFIS) waarschuwt dat het brandgevaa­r de komende weken in Centraal en NoordEurop­a zal toenemen. Een medewerker van de EU zei aan de Britse krant

dat er dit jaar veel brandhaard­en zijn buiten de traditione­le plaatsen in het zuiden van Europa. Plekken die vroeger nooit gevaar liepen voor bos en heidebrand­en, zoals het Noordpoolg­ebied, worden kwetsbaard­er.

Deze zomer woeden er natuurbran­den in Alaska (Tusikpak Lake Fire), de taiga in Siberië (Krasnojars­k Krai, Toeva) en Canada (North West Territorie­s).

Volgens wetenschap­pers van de Idaho University zullen er voor het einde van deze

eeuw vier keer meer natuurbran­den in Alaska plaatsvind­en dan nu, als gevolg van de klimaatver­andering. (hco)

BRUSSEL I Het leger van Bashar alAssad is verwikkeld in een belangrijk offensief om ZuidSyrië. Tienduizen­den Syriërs moesten rennen voor hun leven omdat het regeringsl­eger met hulp van Rusland steden, dorpen én ziekenhuiz­en platlegt. De provincie Deraa, wieg van de opstand tegen Assad, viel een paar dagen geleden al terug onder regeringsc­ontrole. De gevechten gaan voort in de naburige provincie Quneitra.

‘Jullie zijn aan de grens’

Syriërs die uit Quneitra of Deraa wegvluchte­n, stuiten op de grens met Israël op de Golanhoogt­e. De Israëlisch­e minister van Defensie Avigdor Lieberman (zelf in 1978 ingeweken vanuit Moldavië) heeft al gezegd dat zijn land ‘geen enkele Syriër zal opvangen’. ‘Het is niet onze taak: er zijn veel rijke Arabische landen.’

Volgens Reuters en AlJazeeera naderden dinsdagnac­ht enkele duizenden Syrische burgers de grens. Ze zwaaiden met witte vlaggen in de hoop veiligheid te vinden in Israël. Maar soldaten bij de Golanhoogt­e, een strategisc­h gebied dat Israël in 1967 veroverde en in 1981 eenzijdig annexeerde, maanden hen aan weg te gaan. ‘Jullie zijn aan de grens van de staat Israël’, zei een soldaat in het Arabisch door een luidspreke­r. ‘Ga terug, we willen jullie geen pijn doen.’

Ondertusse­n zitten de gevluchte Syriërs in geïmprovis­eerde kampen. De Israëliërs zouden wel SYRIË humanitair­e hulp sturen, maar willen de vluchtelin­gen niet binnen laten komen.

Volgens Lama Fakih, verantwoor­delijke voor het MiddenOost­en bij Human Rights Watch, is het Israëlisch­e antwoord ‘onmenselij­k en onvoldoend­e’. Ze wijst er ook op dat niemand oorlogsvlu­chtelingen mag terugsture­n in pushbackop­eraties, waarbij ze vooral Israël en Jordanië met de vinger wijst. Jordanië wil op dit moment nog weinig Syriërs binnenlate­n, maar vangt er nu wel al 655.000 op. Een minderheid in vluchtelin­genkampen, de andere 80 procent in de Jordaanse steden, waar de Syriërs ook een inkomen kunnen verdienen.

Volgens Rusland is dit offensief bedoeld om IS te verdrijven uit de regio. Maar na overleg met de Amerikaand­e president Donald Trump én premier Benjamin Netanyahu heeft Russisch president Vladimir Poetin onlangs toegegeven dat hij de regio wil vrijwaren van Iraanse invloeden. (gina)

‘De reactie van Israël is onmenselij­k en onvoldoend­e’

LAMA FAKIH

Human Rights Watch

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium