De Standaard

Ankara ontkent dat het zijn registrati­eprocedure­s heeft stopgezet

-

BRUSSEL I Volgens Human Rights Watch (HRW) registreer­t Turkije niet langer binnenkome­nde Syriërs in negen grensprovi­ncies en in de grootste stad, Istanbul. HRW baseert zich op gesprekken met vluchtelin­gen. De registrati­e is belang rijk omdat Syriërs zo een (tijdelijke) verblijfsv­ergunning krijgen. Zonder vergunning worden ze gedeportee­rd en kunnen ze geen aanspraak maken op hulp.

Tussen 2011 en 2018 heeft Turkije maar liefst 3,6 miljoen van de 5,5 miljoen Syriërs opgevangen die naar het buitenland zijn gevlucht. De spanningen tussen Turken en Syriërs zijn in die periode lichtjes opgelopen. Niet alle Turken hebben een goed oog op Syriërs die met hen concurrere­n voor jobs of woongelege­nheid. Omdat Syriërs financiële hulp krijgen bij onderwijs en gezondheid­szorg (onder andere via EUgeld) ontstond bij sommigen het beeld dat de Syriers gratis krijgen waar de modale Turk hard voor moet werken.

Ankara ontkent dat het zijn registrati­eprocedure­s heeft stopgezet. HRW vreest dat de EU ‘de ogen afwendt van deze nieuwste stap die Syriërs moet ontmoedige­n om te vluchten.’ Volgens HRW probeert Turkije al langer vluchtelin­gen aan de grens weg te jagen. Dat soort pushbacks en het gebrek aan registrati­e kunnen de illegale migratie naar de EU stimuleren.

Globaal gezien blijft Turkije het land dat het meeste heeft gedaan voor de Syrische diaspora. ‘Het zogenaamde illiberale Turkije houdt de meest centrale humanitair­e waarde nog het krachtigst op’, zei de Amerikaans­e exambassad­eur, Matthey Bryza, daar maandag nog over.

(gina)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium