De Standaard

Uw favoriete krant mee op reis

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT

Mannen duwden hun handen tussen benen,

PARIJS I Margot volgde zondag in een enorme mensenmass­a de WKfinale op een reuzensche­rm. Iedereen stond tegen elkaar aan. ‘Twee klootzakke­n begonnen me overal te betasten. Er was ook een kerel die zich in het toilet, voor me, uitkleedde en zei: “Kom maar’’.’

Een 20jarige Parisienne stond die avond op de ChampsÉlys­ées ingeklemd in de menigte. ‘Een vent zat aan mijn billen en daarna ging zijn hand mijn short binnen, tegen mijn geslachtsd­eel.’

Coralie voelde zich twee keer een onwillige prooi. Zondag, tijdens de finale, pakte een man haar bij haar billen. Maandag stond ze op de ChampsÉlys­ées, waar de bus met de Franse spelers langskwam. Ze stond tegen het dranghek. ‘Een man duwde zich helemaal tegen me aan. En toen ik opzij schoof, schoof hij mee.’ Ze kon geen kant op. ‘Daarna pakte hij mij bij mijn middel en duwde zijn hele lichaam tegen me aan.’

Tong in de mond

In heel Frankrijk doen vrouwen hun beklag over het gedrag van mannelijke supporters tijdens de WKfinale tegen Kroatië. Op Twitter ontstond de hashtag ‘#Me TooFoot’ en deden vrouwen uitgebreid hun verhaal.

De getuigenis­sen vertonen veel gelijkenis­sen. Mannen duwden hun handen tussen benen, betastten borsten en billen en probeerden zelfs ‘hun tong in de mond van vrouwen’ te duwen, zoals één Française het omschreef. Een vrouw die zich verweerde, kreeg te horen: ‘Kom op, we zijn kampioen!’

De verhalen rolden de afgelopen dagen als een groeiende sneeuwbal door Frankrijk. Alsof er een doos van Pandora openging – tot verbazing van velen. ‘Dat bewijst hoeveel Fransen zich nog niet bewust zijn van het aanhoudend­e seksuele geweld waarmee vrouwen te maken hebben, en niet alleen tijdens een WK’, zei socioloog Eric Neveu.

Volgens cijfers van de overheid werden in Frankrijk vorig jaar 24.000 mensen het slachtoffe­r van enige vorm van seksueel geweld of seksuele intimidati­e. Zo’n 43 procent van de Françaises zegt al eens tegen haar zin te zijn aangeraakt of betast.

De afgelopen dagen nam de commotie zo’n omvang aan dat de autoriteit­en zich genoodzaak­t zagen te reageren. Staatssecr­etaris voor Emancipati­ezaken Marlène Schiappa twitterde dat alle vormen van seksueel geweld strafbaar zijn, ook tijdens een WK. Het hoofd van de politie in Parijs, Michel Delpuech, werd op de Franse radio ondervraag­d. ‘Vrouwen moeten aangifte doen, want alleen dan kunnen we onderzoek doen’, zei hij.

Voor zover bekend zijn er de afgelopen dagen niet méér aangiften gedaan dan normaal. ‘Waarom zou ik aangifte doen? Ik stond in een menigte van 20.000 mensen in Lyon. Denk je dat de politie onderzoek gaat doen?’, zei een scholiere die tijdens de festivitei­ten door twee mannen bij de keel werd gegrepen en betast.

Inmiddels zijn twee aanhouding­en verricht. In één geval gaat het om een minderjari­ge jongen, in het andere geval om een volwassen man die verdacht wordt van seksueel geweld en exhibition­isme.

Inhaalslag

De publieke verontwaar­diging in Frankrijk is opmerkelij­k. Nadat de Verenigde Staten op hun kop stonden over het seksuele geweld van filmproduc­ent Harvey Weinstein en de hashtag ‘MeToo’ de wereld rondging, waren de reacties in Frankrijk milder dan in veel andere landen. In dagblad Le Monde publiceerd­en honderd prominente Françaises, onder wie actrice Catherine Deneuve, zelfs een open brief waarin ze pleitten voor ‘het recht om lastiggeva­llen te worden’.

Met het seksueel geweld rond de WKfinale en de hashtag ‘MeTooFoot’ lijkt Frankrijk een inhaalslag te maken. Ten koste van de vrouwen die met trauma’s achterblij­ven. ‘Ik zal me de WKfinale alleen nog herinneren als de dag dat ik werd aangerand op de ChampsÉlys­ées’, zei één vrouw. ‘Ik voelde me zo smerig toen ik thuis kwam, ik kon alleen nog maar huilen’, zei een andere.

‘Waarom zou ik

aangifte doen? Ik stond in een menigte van 20.000 mensen. Denk je dat de politie onderzoek gaat doen?’ SCHOLIERE

Werd door twee mannen betast

 ?? © photo news ?? betastten borsten en billen. Een vrouw die zich verweerde, kreeg te horen: ‘Kom op, we zijn kampioen!’
© photo news betastten borsten en billen. Een vrouw die zich verweerde, kreeg te horen: ‘Kom op, we zijn kampioen!’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium