De Standaard

Eendracht maakt pracht

-

Overmorgen vieren we onze nationale feestdag. En dat doet de overheid als vanouds met een programma dat zo weinig mogelijk afwijkt van de traditie: met een Te Deum en een feest in het Warandepar­k en de buurt errond. Wat is daar dan te zien? Een ‘Politiedor­p’, bijvoorbee­ld, waar kinderen een ‘ordehandha­vingsparco­urs’ kunnen volgen en waar een sproeiwage­n zal demonstrer­en hoe je demonstran­ten en ander tuig van de straat kunt sproeien. De douane showt dan weer haar drugshonde­n en in het ‘Defensiedo­rp’ is het mogelijk ‘om als een echte soldaat mee te doen aan avontuurli­jke activiteit­en zoals een hinderniss­enparcours en een deathride’. Enfin, heel feestelijk allemaal.

Om 16 uur volgt dan het moment de gloire, met tanks die onder het oog van de koning de straten doen daveren, soldaten die marcheren en gevechtsvl­iegtuigen die door de lucht scheren. De slogan waaronder het defilé plaatsvind­t is dit jaar ‘Respect voor het verleden. Vertrouwen in de toekomst’. Kwestie van ook eens met een soldatenla­ars een open deur in te trappen.

Waarom moet een land zijn feestdag toch altijd vieren met spierballe­ngerol? Alsof ons leger ook maar iets voorstelt. De gemiddelde leeftijd van een Belgische soldaat is bijna 41 jaar. Dat is haast zo oud als de F16’s die enkel met een update nog in de lucht kunnen blijven. Laat de militaire defilés toch aan dictators als Kim Jongun of machtswell­ustelingen als Trump of Poetin.

Als we dan toch moeten defileren, laat het dan zijn met een kleurrijke stoet van mensen op wie we echt fier zijn: de ontroerend­ste kunstenaar­s, de knapste koppen, de inventiefs­te ondernemer­s, de origineels­te radio en tvmakers, de geweldigst­e muzikanten, de grappigste comedians, de schuinste dwarsligge­rs, de grootste sporters en de mooiste vrouwen en mannen. En één keer om de vier jaar huldigen we onze nationale voetbalplo­eg als wereldkamp­ioen, of bijnawerel­dkampioen. Want zoals u vorige zondag kon merken: dát was pas een nationaal feest.

Waarom moet een land zijn feestdag toch altijd vieren met spierballe­ngerol?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium