De Standaard

Zo banaal dat het weer speciaal wordt

De Netflixhit van het jaar is een infantiele, romantisch­e film waarvan u wellicht nog nooit hebt gehoord als u niet meer bij uw ouders woont. voor binnen en buiten

- TOM HEREMANS Jacob Elordi en Joey King: het perfecte Instagramk­oppel.

Er bestaan vast slechtere films dan The kissing booth, maar er wil ons niet meteen eentje te binnen schieten. Veel flauwer kunnen romcoms niet worden, zelfs niet als ze bedoeld zijn voor een tienerpubl­iek. De weinige recensies die over de film zijn verschenen, zijn unaniem: absoluut knudde, met een ranzig scheutje seksisme eroverheen.

Het verhaal: een tienermeis­je wordt verliefd op de stoere oudere broer van haar beste vriend, met wie ze als kind had afgesproke­n dat ze van elkaars familieled­en zouden afblijven. Dat leidt tot gedoe, aan het eind komt alles goed.

Een korte rondvraag bij jongeren in onze kennissenk­ring leert dat ook tieners de film geen meesterwer­k vinden (‘je kijkt ernaar als je eens je verstand op nul wilt zetten’), maar: ze hebben hem wel allemaal gezien, vaak meerdere keren.

Ontploft op Instagram

Netflix beaamt dat laatste: nooit eerder hebben zoveel mensen die naar een Netflix Original keken, die zo vaak opnieuw bekeken. Zes keer is geen uitzonderi­ng. Programmad­irecteur Ted Sarantos liet zich onlangs ontvallen dat

vintage led-lichtsling­er led-fakkels X2

het ‘een van de best bekeken films van het jaar is, wereldwijd’. Voor de rest geeft Netflix naar slechte gewoonte geen kijkcijfer­s vrij. Hoe we dan weten dat The kissing booth de hit van het jaar is? Er zijn enkele aanwijzing­en. De trailer van de film was op Youtube na twee dagen al meer dan twee miljoen keer bekeken. De Instagrama­ccounts van de drie hoofdrolsp­elers (twee relatief onbekende Amerikaans­e tieneracte­urs en één totaal onbekende Australisc­he hunk) zijn sinds de release op 11 mei ontploft: van enkele duizenden volgers tot vijf miljoen. De hashtag #TKBthemovi­e is op Twitter wat men noemt bijzonder trending.

Vraag het zelf eens aan tieners

led-lamp met muggenval hip led-lampje luidspreke­r met led-lamp terrasverw­armer

Shop (vooral meisjes) in uw omgeving, u zult het zien: The kissing booth is

een fenomeen.

Een auteur van vijftien

De vraag is hoe dat komt. Wat maakt een film die zich alleen onderschei­dt van andere banale tienerfilm­s door nog net iets banaler te zijn, tot zo’n onverwacht succes? Vooral als je weet dat Netflix er zelf absoluut geen promotie voor heeft gevoerd?

Misschien heeft het met de ontstaansg­eschiedeni­s te maken. The kissing booth is gebaseerd op het gelijknami­ge verhaal van de Britse Beth Reekles, die het schreef toen ze vijftien was en het in aflevering­en postte op Wattpad, een onlineplat­form voor amateursch­rijvers.

Misschien voelen tieners dat het verhaal door een leeftijdge­note is bedacht? Het verandert voortduren­d van toon en gevoel, precies zoals tieners

Met deze accessoire­s bent u klaar voor een heerlijke zomeravond.

10 lampen op snoer van 5m, uitbreidba­ar tot 15m (3 sets) 2in1: antimug en krachtige ledlamp Draadloos muziek spelen. Aanpasbare kleuren Keuze uit 3 lichtstand­en en in hoogte verstelbaa­r Aanpasbare kleuren. Met herlaadbar­e batterij Op standaard of wandbevest­iging Het was ook daar meteen een succes. Dat was in 2011.

Misschien voelen tieners dat het verhaal door een leeftijdge­note is bedacht? Het is onsamenhan­gend, het verandert voortduren­d van toon en gevoel, precies zoals tieners zelf. De film doet ook niet moeilijk over een onderwerp waarvoor volwassene­n vaak terugdeinz­en: tienerseks.

Is het een gat in de markt? Tieners krijgen tegenwoord­ig ofwel kinderacht­ig Disneyspul ofwel rauwe series als 13 reasons why opgediend. Misschien zaten ze te snakken naar iets tussenin.

Of heeft het te maken met scenaristr­egisseur Vince Marcello, die zijn bewonderin­g voor John Hughes (The breakfast club) niet onder stoelen of banken steekt? Hij trok zelfs Molly Ringwald aan voor een van de moederroll­en, en haalde ‘Don’t you forget about me’ van Simple Minds vanonder het stof. Voor het schoolbal in de finale, wat had u gedacht.

En dan is er nog dit: Joey King en Jacob Elordi, de acteurs die in de film verliefd worden op elkaar, werden dat ook echt op de set. Ze vormen een koppel en doen daar ongeveer dagelijks kond van op Instagram. Daar lust het jonge volkje wel pap van. Dat jonge volkje toch!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium