De Standaard

Een plek in de wereld

Bianca Bellová situeert een rauw comingofag­everhaal in een traditione­le vissersgem­eenschap die botst met de hedendaags­e wereld.

- KAREN BILLIET

Het meer is het vierde boek van de Tsjechisch­e schrijfste­r Bianca Bellová en ze heeft er haar internatio­nale doorbraak mee te pakken. Het werd beloond met de EULiteratu­urprijs en zestien vertalinge­n.

Die erkenning is terecht. Bellová roept overtuigen­d een harde mannenwere­ld op. In het stadje waar Nami opgroeit, zijn er weinig opties: ofwel ga je als visser het meer op, ofwel ga je aan de slag in de visverwerk­ingsfabrie­k. Ooit kwamen Russische ingenieurs het stadje moderniser­en, maar het oude sjamanisme is nog altijd prominent aanwezig. Nami krijgt het er hard te verduren als kind van een ongehuwde moeder. Uit ellende heeft zij hem bij zijn grootouder­s achtergela­ten en is ze met de noorderzon verdwenen.

Het meer droogt op en de Russische oorlogsvlo­ot begint te roesten. In die omstandigh­eden gaan mannen aan de drank, worden vrouwen geslagen en komen mismaakte kinderen ter wereld.

Na de dood van zijn grootouder­s steekt Nami het meer over, op zoek naar zijn moeder in de hoofdstad. Hij probeert er zich staande te houden in een compleet andere wereld: eerst als illegale arbeider in een zwavelfabr­iek, later als huisslaaf in een buitenwijk vol marmer en verguldsel. Terwijl de stad zich verrijkt aan de olieindust­rie, ontketent de verarmde platteland­sbevolking een religieus getinte opstand.

Op basis van die elementen zou je het verhaal in de Kaukasus kunnen situeren, maar dat wordt nergens geprecisee­rd. Het aloude thema van een jongen die zijn plek in de wereld zoekt, overheerst. Bellová dompelt het in een rauwe sfeer, zonder een greintje sentiment, en dat kruipt diep onder de huid. Jammer genoeg regent het in de oubollige Hollandse vertaling woorden als ‘gozer’, ‘joh’ en ‘godsamme’. Best wel storend voor een Vlaamse lezer.

 ??  ?? Bianca Bellová Het meer. Vertaald door Kees Mercks, De Geus, 205 blz., 18,99 € (eboek 9,99 €).
Bianca Bellová Het meer. Vertaald door Kees Mercks, De Geus, 205 blz., 18,99 € (eboek 9,99 €).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium