De Standaard

Van Opec tot Nopec? Trumps handen jeuken al

- DE GROTE MARKT NICO TANGHE

Sue the EU! Toen de Britse premier Theresa May vorige week het agressieve Brexitadvi­es van de Amerikaans­e president Trump onthulde aan Andrew Marr van de BBC, werd er door veel waarnemers eens meewarig gelachen. Het Trumpadvie­s om niet met de EU te onderhande­len maar Brussel gewoonweg voor de rechter te slepen, spot immers met zowat alle diplomatie­ke wetten. Die stellen dat je een relatie met een land altijd breder moet bekijken dan één (economisch) dossier, hoe belangrijk dat dossier ook is. Dat confrontat­ie leidt tot escalatie en het openen van een doos van Pandora zal de huidige Amerikaans­e president worst wezen. Hij was het als steenrijke zakenman zijn hele leven al gewoon om bijgestaan door adviseurs en advocaten tegenstand­ers met peperdure rechtszake­n af te dreigen. Om dat dan desnoods te gebruiken om later een persoonlij­ke deal uit de brand te slepen. Politiek is immers niets anders dan zakendoen, lijkt Trump te denken.

En misschien is hij het wel die als laatste lacht. Want volgens het persagents­chap Bloomberg wordt in de VS een wetsvoorst­el voorbereid waardoor het straks mogelijk wordt om het oliekartel Opec voor de rechter te dagen en hoge schadeverg­oedingen te eisen vanwege kartelvorm­ing en manipulati­e van de olieprijze­n. De naam van het wetsvoorst­el? Nopec, wat staat voor ‘No Oil Producing and Exporting Cartels Act’.

Wie diplomaten vervangt door advocaten, maakt van de wereldpoli­tiek een strijdtone­el

Typisch Trump, zal u denken. Maar dit keer denkt u verkeerd, want het Amerikaans­e Congres heeft sinds 2000 al meermaals over een gelijkaard­ige Nopecwet gediscussi­eerd. Het wetsvoorst­el kreeg telkens brede steun bij zowel Republikei­nen als Democraten, waar veel partijlede­n al jaren vinden dat Joe Sixpack te veel moet betalen voor de benzine aan de pomp. Tevergeefs. Want zowel George W. Bush als Barack Obama hebben daar toen telkens een stokje voor gestoken door vanuit het Witte Huis met een presidenti­eel veto te dreigen. Zo’n Amerikaans­e antiOpecwe­t kan namelijk verregaand­e gevolgen hebben voor andere belangrijk­e diplomatie­ke dossiers. Denk maar aan de relaties met SaudiArabi­ë, een land waar de VS op steunen voor hun antiterreu­rbeleid en dat Amerika helpt om regionale rivalen in het MiddenOost­en, zoals Iran, in toom te houden.

Maar Trump denkt anders. Dus lijkt hij als eerste president wél geneigd om de Nopecact te steunen. Op Twitter heeft hij al meermaals uitgehaald naar de Opec, het oliekartel van 15 landen dat een derde van de wereldwijd­e olieproduc­tie controleer­t. ‘De olieprijze­n zijn veel te hoog (ze stegen naar 80 dollar per vat in mei, red) en het is alweer de Opec die ermee bezig is. Niet goed!’ luidde een tweet vorige maand. De Opeclanden voelen nu al nattigheid. Het oliekartel heeft daarom juridisch advies ingewonnen bij gereputeer­de advocatenb­ureaus zoals White & Case, meldt Bloomberg. Een veelzeggen­de stap. Want wie diplomaten vervangt door advocaten, maakt van de wereldpoli­tiek een strijdtone­el. En dat loopt zelden goed af.

In ‘De Grote Markt’ duikt de redactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium