De Standaard

VDAB leidt steeds minder mensen op

De federale regering kijkt of de werklooshe­idsuitkeri­ngen sneller kunnen dalen. Intussen hekelt oppositiep­artij SP.A dat de VDAB steeds minder werkzoeken­den een opleiding laat volgen.

- BRUSSEL I VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

De Vlaamse arbeidsmar­kt wordt steeds krapper en dreigt de economisch­e groei te smoren. De Vlaamse en federale regeringen willen alle zeilen bijzetten om met een arbeidsdea­l de werkzoeken­den naar de openstaand­e banen te leiden. Bijscholin­g is daarbij een speerpunt. Maar ondertusse­n blijft het aantal werkzoeken­den dat een opleiding volgt bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbem­iddeling (VDAB) dalen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Yasmine Kherbache (SP.A) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA).

In 2013 waren er nog 54.200 werkzoeken­den die een opleiding bij de VDAB begonnen, maar hun aantal is de laatste vier jaren met bijna een kwart (23 procent) gedaald. Vorig jaar waren er 41.454 werkzoeken­den bezig aan een opleiding. Alleen de 55+’ers vatten nu iets vaker een opleiding aan dan in 2013.

Die cijfers slaan op ‘begeleide opleidinge­n’ en houden geen rekening met mensen die online een cursus volgen of leren op de werkplek, al daalt ook de popularite­it van die laatste formule. ‘In de meest recente cijfers van april zien we dat de daling van gestarte opleidinge­n zich voortzet’, zegt Kherbache. zoekt of de werklooshe­idsuitkeri­ngen sneller kunnen dalen (zie

inzet), wordt er volgens SP.A te weinig geïnvestee­rd in opleidinge­n.

‘De overheid moet het falende opleidings­beleid niet afwentelen op de werklozen’, zegt Kherbache. ‘De mismatch van competenti­es op de arbeidsmar­kt moet je oplossen door de competenti­es bij te schaven. Door mensen te weinig op te leiden, duw je hen in de langdurige werklooshe­id.’ Ook de Nationale Bank riep onlangs nog op om meer te investeren in opleiding en begeleidin­g. De SP.A wil een verdubbeli­ng van het aantal opleidinge­n met een speciale focus op langdurig werkzoeken­den.

Ondertusse­n zien zelfs de opleidinge­n voor knelpuntbe­roepen hun popularite­it tanen. Het aantal inschrijvi­ngen voor een Onderwijsk­walificere­nd Opleidings­traject viel de laatste drie jaar met 20 procent terug, tot 4.500, meldde De Tijd vorige maand.

Volgens Kherbache is de daling van opleidinge­n voor werkzoeken­den onder meer het gevolg van jarenlange besparinge­n bij de VDAB. Sinds 2012 zijn er 15 procent minder instructeu­rs aan de slag: van 755 voltijdse equivalent­en naar 638. Zeker tijdens de regeringPe­eters II, waarin ook SP.A zetelde, moest de VDAB de vinger op de knip houden. In 2014 kreeg de arbeidsbem­iddelaar extra bevoegdhed­en, zonder dat het budget omhoog werd getrokken.

‘Het klopt dat er een daling is van instructeu­rs’, zegt Shaireen Aftab, woordvoerd­er van de VDAB. ‘Deels door interne omscholing en deels bij de hervorming van het personeels­statuut.’ Maar dat is niet de enige reden waarom het aantal opleidinge­n is gedaald, zegt ze. ‘In 2012 zijn er heel wat opleidinge­n afgeschaft, omdat ze te weinig aansluitin­g hadden met de arbeidsmar­kt. Anderzijds werd een opleiding als verpleegku­nde hervormd, waardoor ze langer duurt. Maar de belangrijk­ste reden is de aantrekken­de economisch­e conjunctuu­r: doordat er minder werkzoeken­den op de markt zijn, volgen er ook minder een opleiding.’

Dat wil niet zeggen dat de VDAB op haar lauweren rust, zegt Aftab. ‘De groep wordt kleiner, maar zij die resten, hebben heel veel nood aan opleiding om terug op de arbeidsmar­kt te komen. Hiervoor hebben we begin dit jaar een versnellin­gsplan opgezet met de bedoeling om deze groep onder andere sneller naar opleidinge­n te oriënteren. Maar dat zal zich pas op termijn in de cijfers tonen.’

‘De overheid moet het falende opleidings­beleid niet afwentelen op de werklozen’

YASMINE KERBACHE

Vlaams Parlements­lid (SP.A)

 ??  ??
 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium