De Standaard

Vlucht met een privéjet €5.000

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

Vakantie! Cocktails slurpen aan het zwembad, verdwalen op exotische marktjes en teenslippe­rs dragen van ’s morgens tot ’s avonds. Maar ook: ontiegelij­k vroeg opstaan om uw vlucht te halen, sleuren met bagage en – als u pech hebt – schoppende kinderbeen­tjes tegen uw rugleuning. Wat zou een privévluch­t kosten?

Waar en wie?

Bij ‘privéjet’ denken we aan feestende celebrity’s in Ibiza of Amerikaans­e miljonairs met een buitenverb­lijfje op Martha’s Vineyard. Maar hoe zit dat in België? Hoeveel bedrijven of families over een eigen vliegtuig beschikken, is moeilijk te zeggen. Vaak registrere­n zij hun toestel in het buitenland. Maar u heeft natuurlijk geen eigen jet nodig om privé te kunnen vliegen. In ons land organisere­n de Antwerpse luchtvaart­maatschapp­ijen Flying Group en The Aviation Factory al ruim 15 jaar privévluch­ten. Hun klanten zijn zowel zakenmense­n (‘van een lokale bedrijfsle­ider tot managers van beursgenot­eerde multinatio­nals’), dj’s en voetballer­s als rijke families. ‘Na de crisis zagen we het aandeel zakenmense­n wat afnemen’, zegt Thomas Van Meerbeeck, flight consultant bij The Aviation Factory. ‘Vandaag is zo’n 60 procent van de vluchten zakelijk, de rest privé.’ Populaire zakelijke bestemming­en zijn Londen, Parijs, Genève en New York. Ontspannen doet de jetset het liefst in Nice, Malaga en – ha! – Ibiza.

Eenmalige vlucht

Een privévluch­t boeken kan vanaf circa 5.000 euro, bevestigen zowel Flying Group als The Aviation Factory. Voor die prijs vliegt u in een uurtje naar Parijs in een klein vliegtuig, zoals de Cessna Citation Mustang. Een trip naar Ibiza in een wat groter model kost algauw 12.000 euro. Voor een interconti­nentale trip, bijvoorbee­ld naar New York, betaalt u minimaal 80.000 euro. U hoeft dan wel niet te vrezen voor – de horror! – een voorverpak­te smos van 15 euro: piloot, host(ess) en first class catering zijn inbegrepen. Bovendien kunt u de rekening delen: de Falcon Dassault 7X, een standaardm­odel voor lange vluchten, heeft plaats voor zes tot zeven mensen. Mag het nog wat meer zijn? The Aviation Factory en Flying Group regelen met de glimlach extra’s zoals een limo met chauffeur (100 euro/uur) of een persoonlij­ke gondel bij aankomst in Venetië (300 à 500 euro). Ook wifi aan boord (10 euro/MB) is mogelijk, al kunnen de kosten snel oplopen, waarschuwt Van Meerbeeck. ‘We hebben al facturen gehad van 7.000 euro, gewoon voor wifi op een zakenvluch­t naar Montreal.’ Duimen dat die klant een belangrijk­e deal heeft binnengeha­ald en niet gewoon naar Youtube zat te kijken.

Shared ownership

Vliegt u meer dan 60 uur per jaar met een privéjet? Dan wordt medeeigena­arschap interessan­t. ‘Een vliegtuig heeft meer vliegpoten­tieel dan wat de gemiddelde eigenaar nodig heeft’, aldus Jeroen Van Doorslaer, directeur business developmen­t van Flying Group. ‘Shared ownership laat klanten toe om een deel van een vliegtuig aan te kopen, in functie van hun behoefte. Zo hebben ze steeds een vertrouwde bemanning en hetzelfde toestel. En zakenmense­n kunnen de investerin­g inbrengen.’ Shared ownership bij Flying Group kan vanaf 100.000 euro per jaar.

Eigen jet

Dromen mag. Dus informeren we toch even naar de kostprijs van een eigen jet. Online circuleren minimumbed­ragen van 3 miljoen euro. ‘Correct’, oordeelt Van Doorslaer. Al bent u er nog niet met de aankooppri­js. Afhankelij­k van de bron worden de vaste kosten van een jet geraamd op 280.000 à 450.000 euro per jaar. Grootste kostenpost­en? De crew, hun training en de standplaat­s. Afhankelij­k van de grootte van de jet komt er nog minimaal 2.000 euro/vlieguur aan variabele kosten bij voor brandstof, service en onkosten van de bemanning. Bovendien is het door de strenge wetgeving zogoed als onmogelijk om uw vliegtuig op een kosteneffi­ciënte manier zelf te beheren. U heeft dus ook profession­als nodig voor het management.

Besluit

Een occasionel­e vlucht met een privéjet kan vanaf 5.000 euro. Kaviaar en gondel niet inbegrepen.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © Getty ??
© Getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium