De Standaard

Greenyard

-

de groep hield over het voorbije boekjaar van haar omzet amper 1,6 procent courante operatione­le winst (REBIT) over. Dat is voor uitzonderl­ijke kosten, intresten en belastinge­n. Dit jaar zullen de geschatte extra kosten door de listeriabe­smetting al minstens alle winst wegvegen. Bovendien torst zowel Econocom als Greenyard schulden. Nog een geluk dat Greenyard begin dit jaar in extremis afzag van het met schulden beladen Amerikaans­e Dole Food.

Te veel risico

Econocom haalde het voorbije boekjaar een REBITmarge van 5,2 procent. Dat is iets beter, maar evenmin een vetpot. En dit jaar zal de winst ook hier fors zakken. Ook al omdat Econocom provisies nam voor slechte betalers. De problemen doen zich vooral voor bij de leasingact­iviteiten (ITinfrastr­uctuur voor grote bedrijven). Een klein deel daarvan herfinanci­ert Econocom zelf, omdat de winstmarge­s dan hoger zijn, maar analisten vrezen dat Econocom te veel risico nam met zwakkere klanten.

Econocom zelf heeft het vooral over het uitstel van grote contracten bij enkele klanten, maar ook dat roept vragen op. Econocom hanteert steevast ambitieuze doelstelli­ngen in meerjarenp­lannen. Die werden eind 2017 gehaald, maar mogelijk ten koste van het nieuwe vijfjarenp­lan, dat nu al niet meer haalbaar lijkt. Pikant detail: de zoon van oprichter JeanLouis Bouchard (75) nam pas de fakkel over. Bovendien verkochten insiders Econocomaa­ndelen ruim voor de winstwaars­chuwing.

Natuurlijk heeft alles zijn prijs: Greenyard verloor in een paar dagen nog eens 40 procent. Analisten verhoogden daarna hun advies tot kopen. Greenyard is niet het eerste voedingsbe­drijf dat zoiets meemaakt. Als de winkelkete­ns blijven vertrouwen in de (versterkte) procedures, is sterk herstel mogelijk, al waarschuwt KBC Securities dat dit geen aandeel is voor hartlijder­s. Ook voor Econocom geldt dat een volledig herstel van het vertrouwen jaren kan duren en bovendien is hier mogelijk nog niet alle slechte nieuws bekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium