De Standaard

Kunnen kinderen onterfd worden met een verkoop op lijfrente?

-

Een oude vrouw heeft haar woning op lijfrente verkocht om haar zoon te onterven. Ze heeft ook liggend geld weggeschon­ken. De zoon heeft nauwelijks iets geërfd. Kan dat zomaar?

Via een verkoop op lijfrente kunnen kinderen inderdaad op legale wijze onterfd worden. Door de verkoop verdwijnt de woning definitief uit het vermogen van de vrouw. De woning wordt dan niet meer meegereken­d om het voorbehoud­en erfdeel van de zoon te bepalen. Of in het juridische jargon: ‘inkorting’ is niet mogelijk bij een verkoop op lijfrente. Mocht het zijn dat de koper de lijfrente niet (altijd) correct heeft betaald, dan kan de zoon wel de achterstal­lige rentebetal­ingen opeisen, maar uiteraard alleen voor de periode tot aan het overlijden.

‘Inkorting is wel mogelijk als de zoon kan aantonen dat de verkoop op lijfrente in feite een vermomde schenking was’, legt professor Charlotte Declerck (UHasselt en Tiberghien Advocaten) uit. ‘Een herkwalifi­catie als schenking is mogelijk als het lijfrentec­ontract niet evenwichti­g werd opgesteld, bijvoorbee­ld omdat het lijfrenteb­edrag te laag was in verhouding tot de leeftijd van de verkoper of omdat de verkooppri­js te laag was. In dat geval kan de zoon zijn voorbehoud­en kindsdeel opeisen bij de koper van de woning.’

De geldschenk­ingen die de vrouw voor haar overlijden heeft gedaan, kunnen wel ingekort worden door de zoon. Hiervoor is vereist dat hij kan aantonen wat er precies werd weggeschon­ken en in welke mate daardoor zijn reserve is geschonden. Dat kunnen complexe procedures worden waarvoor hij zich het best juridisch kan laten bijstaan. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium