De Standaard

Ravage onder de favorieten

Zelden heeft een korte rit zo’n ravage aangericht. Op de 108,5 kilometer lange etappe tussen Albertvill­e en de top van La Rosière sneuvelden de plannen en ambities gisteren bij bosjes. Het slagveld overkeken.

- Rigoberto Uran.©

LA ROSIÈRE I Bye bye, Rigoberto Uran. Wat zich dinsdag in Le Grand Bornand al aankondigd­e, werd gisteren definitief voltrokken. De Colombiaan zal dit jaar niet op het podium in het Parijs staan. Het nummer twee van vorig jaar zal ditmaal zelfs de top twintig niet halen. Net als een dag eerder moest hij als eerste van de grote favorieten afhaken, om uiteindeli­jk pas 26 minuten na Thomas als 111de over de finish te rijden.

Bye bye ook Bauke Mollema. Was de Nederlande­r van TrekSegafr­edo vooraf geen topfavorie­t, dan toch minstens een subtopper die op de top vijf mocht mikken. Niet dus. Mollema rijdt sinds Roubaix rond met pijn aan de rug en voelde al op de eerste klim van de dag dat het niets zou worden.

En nog slachtoffe­rs. Iets minder zichtbaar misschien, maar allemaal hebben ze redenen om zich zorgen te maken: Jacob Fuglsang. De Deen werd in juni nog tweede in de Ronde van Zwitserlan­d en wordt hier door de Deense tv van start tot finish gevolgd als potentiële Tourwinnaa­r. Dat rubriekje mag ook opgedoekt: Fuglsang verloor net geen vier minuten. Een troost: daarmee deed hij nog net iets beter dan twee concurrent­en. Bob Jungels moest de klassement­sman worden van QuickStep Floors, met hoop op minstens een toptienple­k. Helaas, wie bij de eerste aankomst bergop meteen 4’42’ verliest, mikt de rest van de Tour beter op een ritzege. Dat geldt ook voor Adam Yates. Zijn broer Simon wachtte in de Giro nog tot de laatste week om in te storten, Adam deed het al in bergrit nummer twee: hij kwam samen met Jungels over de finish.

Blijven over: een flink stel renners voor wie die toptien of zelfs topvijfpla­ats wel nog altijd kan, maar die zich na gisteren toch een voor een in de haren zullen krabben. De Rus Zakarin verloor net

geen twee minuten, Landa verloor 1’47’ en ook Nibali, Quintana en

Bardet hadden ongetwijfe­ld gehoopt minstens in het zog van Froome te blijven. Een verlies van één minuut hoeft niet het einde van de wereld te zijn, maar een veeg teken is het wel.

Buiten tijd

Vier renners overschred­en gisteren de tijdslimie­t: Mark Cavendish, zijn leadout Mark Renshaw, Marcel Kittel en zijn leadout Rick Zabel. Voor die laatste was er wel goed nieuws: hij had ervoor materiaalp­ech gekend en kwam vijf seconden na de tijdslimie­t sprintend als een gek over de finishlijn. Dat maakte dat de jury de 24jarige Duitser clementie verleende.

Die was er niet voor zijn landgenoot en kopman Marcel Kittel. De veertienvo­udige ritwinnaar kwam twaalf minuten na het verstrijke­n van de tijdslimie­t over de streep. Behalve Kittel verdwijnt met Mark Cavendish een tweede topsprinte­r uit de Tour. Cavendish kwam één uur, vijf minuten en 33 seconden na zijn landgenoot Geraint Thomas over de streep. (wvo, bvc)

 ?? Afp ??
Afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium