De Standaard

Voor roem, voor prijzen en voor de kroost

- DAVID VAN DEN BROECK

Thibaut Courtois is op weg naar Real Madrid. Zit hij bij Chelsea niet meer goed? Toch wel. Maar nog groter dan zijn liefde voor Spanje is de liefde voor zijn kinderen die hij vaker wil zien. Tussendoor kan hij de Champions League eens winnen.

BRUSSEL I Nieuwbakke­n Chelseacoa­ch Sarri wou er niks over kwijt. ‘Ik praat niet over de transferma­rkt, dat interessee­rt me niet’, zei de Italiaan gisteren. Maar we weten het intussen: Thibaut Courtois (26) is dicht bij Real Madrid. Zodra Chelsea zelf zijn nieuwe doelman heeft, kan de deal worden afgerond en betaalt Real 35 à 40 miljoen voor de 26jarige Belg. Die heeft dan zijn droomtrans­fer beet.

Een droomtrans­fer is het om zoveel redenen. Wie wil er nu niet naar Real? Het won zijn vierde Champions League op rij en mag zich de beste club ter wereld noemen. Ja, met het vertrek van Ronaldo breekt een nieuw tijdperk aan. Maar de geraamte van het elftal – Varane, Kroos, Modric, Isco – staat er nog en er komen sowieso kleppers – mogelijk Hazard – bij. Met Chelsea werd Courtois in de Champions League drie keer op rij uitgeschak­eld in de 1/8ste finales, met Real maakt hij meer kans om de beker met de grote oren te winnen. Hij kan er ook met zijn vierde club kampioen worden – na Genk, Atlético Madrid en Chelsea – en in de voetsporen treden van zijn grote idool, Iker Casillas. Real zelf heeft dan weer nood aan een absolute topkeeper, want op Keylor Navas is er altijd kritiek. Met de beste doelman van het WK zou het voor lange tijd – Courtois wil minstens voor vier jaar tekenen – safe zitten.

Spaanse privélerar­es

Dat zijn de sportieve gronden. Maar Courtois wacht in Tenerife, waar hij met vakantie is, om nog andere redenen in spanning af. Weinig Duivels die het volkslied zo meezingen, maar zo zei hij al: ‘Ik voel me een halve Spanjaard.’ Het is in de zomer van 2011 dat de amper 19jarige Courtois in de Spaanse hoofdstad bij Atlético belandt, als huurling van Chelsea. Hij charmeert er vrijwel meteen door de journalist­en in het Spaans te woord te staan. Hij ontwikkelt zijn talenknobb­el razendsnel door ook met zijn ploegmaats in het Spaans te communicer­en en in 2013 krijgt hij er nog een privélerar­es bij: Marta Dominguez. Met de studente rechten begint hij ook een relatie en dankzij haar leert hij de cultuursta­d nog beter kennen. Na drie succesvoll­e jaren bij Atlético trekt Courtois in 2014 definitief naar Chelsea, maar met Thibaut Courtois wil om privé en sportieve redenen terug naar Spanje. spijt in het hart. ‘Toen ik Madrid moest verlaten, weende ik een beetje’, zegt hij later. Gedaan met de Spaanse relaxte manier van leven en met de bezoekjes aan zijn favoriete restaurant Ten con Ten, om maar iets te noemen. Gelukkig verhuist Marta mee.

Zoals iedereen weet, duurt het niet lang of Courtois wordt in Londen vader. Eind mei 2015 – hij heeft net zijn eerste Engelse titel op zak – ziet Adriana het levenslich­t. Maar zoals iedereen eveneens weet, duurt het niet lang of er komt een einde aan de relatie van Marta en Thibaut. In september 2016 gaan ze in vriendscha­p uit elkaar, maar Marta trekt wel met hun dochtertje terug naar Madrid. En intussen is een tweede kind op komst – in mei 2017 wordt de kleine Nicolás geboren. Uiteraard zit Courtois er al snel mee verveeld dat hij zijn kroost amper ziet. De drukke kalender laat amper ruimte voor een citytrip. ‘Hij kan niet zo vaak naar Madrid, gelukkig zijn er tijdens de interlandp­eriodes een paar vrije dagen’, zegt vader Thierry Courtois. Thi baut zelf laat zich al snel ontvallen: ‘Het zou kunnen dat ik na mijn carrière in Madrid ga wonen.’ Dan al is duidelijk dat een terugkeer tijdens zijn carrière ook een serieuze optie is. En bij Real zijn ze slim genoeg om op tijd en stond een lijntje uit te gooien. Begin dit jaar zegt Courtois nog dat hij dicht bij een nieuw contract bij Chelsea staat, maar als duidelijk wordt dat De Koninklijk­e een move voorbereid­t, is dat van de baan.

Gedaan met FaceTime

Een week geleden, na de verloren halve finale op het WK tegen Frankrijk, zagen we hoe Courtois troost vond bij zijn intussen 3jarige Adriana – Marta nam haar mee Rusland. ‘Ik heb haar zes weken moeten missen, ik was heel blij om haar te zien’, zei hij. Het gemis van de kinderen weegt nog altijd op hem. Daarom zei hij tijdens het WK ook tegenover Sporza: ‘Mijn kinderen zullen een belangrijk­e rol spelen in mijn beslissing. Ik heb al 1,5 jaar minder contact met hen. FaceTime is mooi, maar ze écht zien opgroeien, is toch nog iets anders.’

Dat kan enkel als hij in Madrid speel en uiteraard liefst bij Real – de Atléticofa­ns nemen het hem hopelijk niet kwalijk. Hij moest wachten om te zien of voorzitter Florentino Pérez voor hem zou doorduwen. Maar nadat hij verkozen werd tot beste doelman op het WK, bleek dat ook het geval. Courtois kan zijn droomtrans­fer al ruiken. Het is alleen wachten op zijn opvolger bij Chelsea.

Zodra Chelsea nieuwe doelman heeft, kan deal worden afgerond en betaalt Real 35 tot 40 miljoen voor 26jarige Belg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium