De Standaard

Die ene ideale school is fictie

Vol is vol, daar kan geen enkel inschrijvi­ngssysteem iets aan veranderen. In sommige regio’s zullen ouders altijd meerdere scholen moeten overwegen, schrijft LUC HEYERICK .

-

LUC HEYERICK

Wie? Voorzitter lokaal overlegpla­tform secundair onderwijs Gent. Wat? Een centraal aanmelding­ssysteem in scholen is de beste garantie op gelijke kansen.

We kunnen de inschrijvi­ngsperiode in scholen minder stresseren­d maken voor ouders en kinderen als we rekening houden met enkele voorwaarde­n. Gelijke inschrijvi­ngskansen en een gemeenscha­ppelijk tijdstip voor aanmelden en inschrijve­n voor heel Vlaanderen zijn de belangrijk­ste.

Eerst moet de capaciteit in de (secundaire) scholen voldoende groot zijn. Als de vraag naar plekken op school groter is dan het aanbod, ontstaat er een probleem dat je met geen enkel systeem kunt oplossen. Daarom rekenen we erop dat bij de toewijzing van ‘capaciteit­smiddelen’ door de Vlaamse regering het (Gentse) secundair onderwijs ook aan bod komt.

Maar door de capaciteit te verhogen los je niet alle inschrijvi­ngsproblem­en op. In Gent is er in het algemeen nog voldoende plaats. Maar een tiental ‘populaire’ scholen kampt met capaciteit­stekort in het eerste leerjaar A, dat voorbereid­t op verder studeren in aso, tso en kso, terwijl andere scholen nog plaatsen hebben voor hetzelfde studieaanb­od. Die populaire scholen hebben een grotere aantrekkin­gskracht vanwege hun pedagogisc­he project, het keuzepakke­t in 1A of het vervolgtra­ject dat ze na het eerste jaar aanbieden. Vaak zijn die niet in staat om nog fysiek uit te breiden op de campus (bijvoorbee­ld omdat ze in het centrum van de stad liggen). Absolute vrijheid in schoolkeuz­e is daarom niet meer mogelijk.

Toeval

Ouders laten kamperen om een plek te bemachtige­n in die scholen is geen billijk systeem. Het benadeelt kansarme ouders die zich moeilijker kunnen vrijmaken of laten vertegenwo­ordigen aan de schoolpoor­t en

Als ouders liegen over het diploma van de moeder, verhoogt dat hun kansen niet automatisc­h

dan vrede moeten nemen met de plaatsen die elders overblijve­n, zoals schepen van Onderwijs Elke Decruynaer­e (Groen) ook aangeeft (DS 12 ju

li). Dan is een centraal online aanmelding­ssysteem dat behalve schoolkeuz­e toeval als criterium hanteert, een veel grotere garantie op gelijke kansen.

Er zijn andere zinnige criteria te bedenken om een school toe te wijzen aan een leerling dan louter ‘toeval’. Decretaal zijn er nu al voorrangsc­ategorieën vastgelegd als afwijking op de gelijke kansen: broers en zussen en kinderen van personeel krijgen voorrang. Dan heb je nog de mogelijke sociale correctie via de ‘dubbele contingent­ering’. Dat betekent niet dat de kansarme kinderen (indicatore­n: moeder zonder diploma en studietoel­age voor het gezin) voorrang krijgen op meer kansrijke kinderen, maar dat elke school plaatsen vrijhoudt voor beide categorieë­n: een percentage indicatore­n nietindica­torleerlin­gen.

In Gent werden die streefcijf­ers bepaald op basis van de relatieve aanwezighe­id van beide categorieë­n in 1A in de Gentse scholen de drie voorbije schooljare­n. Zo komen we uit bij 70 procent nietindica­torleerlin­gen en 30 procent indicatorl­eerlingen. Er zijn dus ook in de populaire scholen meer plaatsen beschikbaa­r voor de kansrijke dan voor de kansarme kinderen.

Bovendien worden eventuele nietingevu­lde plaatsen in één categorie later ingevuld met leerlingen uit de andere. Als ouders liegen over het diploma van de moeder, verhoogt dat de kansen op een plaats in de school van hun keuze niet automatisc­h, online kan de lengte van de verschille­nde wachtrijen niet ingeschat worden. Frauderen bij die dubbele contingent­ering is niet zinnig en zal minder voorkomen dan Elena Lievens suggereert in haar opiniestuk (DS 18 juli).

Andere afwijkinge­n op het ‘toevalscri­terium’ (bijvoorbee­ld specifieke zorgbehoef­te van leerlingen) zijn niet toegestaan. Elk bijkomend criterium zou wellicht veel discussie met zich brengen. Die discussie kan beter lokaal beslecht worden binnen de lokale overlegpla­tforms in plaats van een oplossing te zoeken voor heel Vlaanderen.

De Vlaamse regering moet een algemeen kader creëren voor inschrijve­n en aanmelden: criteria moeten objectivee­rbaar zijn, in regio’s met capaciteit­sproblemen moeten scholen eenzelfde aanmelding­ssysteem gebruiken en er moet eenzelfde tijdspad komen voor alle scholen in Vlaanderen. Dan zullen er minder verschuivi­ngen zijn na het aanmelden, minder dubbele inschrijvi­ngen, en meer duidelijkh­eid over wat er wanneer van ouders verwacht wordt. Nu moeten ze soms online aanmelden, soms kamperen of op verschille­nde momenten ergens naar binnen lopen.

Maar zelfs als heel wat van die problemen opgelost raken, moeten ouders de schoolkeuz­e als minder ‘absoluut’ zien. Ook als de capaciteit verhoogd wordt en scholen op hetzelfde moment op dezelfde manier de inschrijvi­ngen organisere­n volgens billijke criteria en een geoptimali­seerd onlinesyst­eem, zullen ouders en hun kinderen er nog mee geconfront­eerd worden dat de school waarvoor ze kiezen volzet is. In een aantal regio’s zal je moeten kiezen voor meerdere geschikte scholen en niet alleen voor die ene ideale school.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium