De Standaard

Files nemen toe, maar we staan niet stil

- Directeurg­eneraal van De Lijn. ROGER KESTELOOT

Het aantal fileuren is ook in de eerste helft van dit jaar toegenomen. Alweer een record, blijkt uit nieuwe cijfers van mobiliteit­sorganisat­ie Touring (DS 18 juli). Intussen is er in dit land niemand meer die de fileproble­matiek minimalise­ert. Uit eigen onderzoek in het kader van de campagne ‘Mobiele Maandag’ bleek dat zowat elke Vlaming erop aandringt om er iets aan te doen. Alleen bleek ook dat we vooral vinden dat de anderen hun gedrag moeten veranderen. In een mooie cartoon vraagt een schreeuwle­lijkerd op de snelweg alle andere ‘filestaand­ers’ waarom zij niet met zijn allen de fiets nemen. Zo zitten we in elkaar.

Moet dat zo blijven? Neen, maar om dat te veranderen is – helaas, kunnen we als mondige burgers misschien vinden – een sterkere maatschapp­elijke sturing nodig. In de goederense­ctor blijven we liever met gemiddeld nauwelijks halfvolle vrachtwage­ns rondrijden dan de beschikbar­e alter natieven te benutten. Er zijn bedrijven die het anders doen, die heel bewust met hun mobiliteit omgaan. Met veel respect kijk ik bijvoorbee­ld op dat vlak naar een retailer als Colruyt. Maar waarom slagen we er niet in om met alle hightechmi­ddelen die er zijn een hogere bezettings­graad, een grotere spreiding en vooral meer intermodal­iteit in de logistiek te krijgen? Mijn collega’s van de binnenvaar­t en het goederensp­oor staan te springen om hun deel van de oplossing te bieden.

Van salariswag­ens ...

Het personenve­rkeer dan. Laten we wel wezen: de beste verplaatsi­ng is in veel gevallen de vermeden verplaatsi­ng. Vandaar: laten we de Vlaamse Bouwmeeste­r steunen in zijn pleidooi voor (stedelijke) verdichtin­g en om maatschapp­elijke functies die we gaandeweg van elkaar gescheiden hebben weer bijeen te brengen.

We moeten met zijn allen de alternatie­ven voor het autosolism­e uitbouwen

Mobiliteit­sexpert Kris Peeters wijst op de perverse mobiliteit­seffecten van onze omgang met salariswag­ens. Als je zo’n ding krijgt, gebruik je het. Zeker als daar ook een tankkaart bij hoort. Je zou kunnen verbieden om die salariswag­en te gebruiken voor woonwerkve­rkeer, zoals een Nederlands­e bank ooit deed. Gek? Ja, maar misschien wel effectief. Alleen wordt dat in België fiscaal afgestraft. Het is beter om eindelijk in te zetten op een fiscaal intelligen­t mobiliteit­sbudget dat duurzame verplaatsi­ngen bevoordeel­t.

… naar het openbaar vervoer

Dat is één stap. Tegelijk moeten we met zijn allen de alternatie­ven voor het autosolism­e uitbouwen. En ja, ik pleit hier voor de eigen winkel. Geef het openbaar vervoer alle kansen om een volwaardig alternatie­f te worden. In Zürich of Londen nemen ook bankiers en brokers de tram om naar hun werk te gaan.

De Union Internatio­nale des Transports Publics berekende dat elke euro die in het openbaar vervoer wordt geïnvestee­rd een economisch­e return van 2,7 euro heeft. Belangrijk­e randvoorwa­arde: je mag met het openbaar vervoer niet mee in de file staan. Want hoe onvoorspel­baar je tijdmanage­ment ook is wanneer je in je auto zit, van het openbaar vervoer wordt wel – en terecht – stiptheid en betrouwbaa­rheid geeist.

Er zijn ook alternatie­ven naast of in combinatie met het klassieke openbaar vervoer of de privéauto, zoals deelsystem­en. Het maakt niet uit of het om deelauto’s, fietsen of scooters gaat. Digitalise­ring laat ons toe om slimme, duurzame combinatie­mogelijkhe­den te maken. Aanzetten en initiatiev­en zijn er al, gelukkig. In het begin leek het misschien gerommel in de marge. Maar als we er samen voor gaan – overheden op alle niveaus, operatoren, techspeler­s, grote jongens en startups, de publieke en de privésecto­r – zullen de statistiek­en van Touring er volgend jaar misschien beter uitzien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium