De Standaard

Er schuilt een hond in elk van ons

Wie wil genieten van Randall Casaers poëtische prentenboe­k Er zit een hond in u, moet er zijn tijd voor nemen. Haastige lectuur immers doet de helft van de ingenieuze vondsten verdwijnen waarmee de regisseur/comedian/illustrato­r/schrijver zijn boek door

- MAX TEMMERMAN

Het is een deur die wagenwijd openstaat, maar de aandachtig­e lezer begint het best bij het begin, de kaft, om vervolgens de eerste pagina’s tot zich te nemen. In andere boeken dienen die als opvulsel tot de titelpagin­a het finale startschot geeft. Niet zo hier. De binnenkant van de kaft loopt door over de franse titelpagin­a, op beide staat een tekening van magazijnre­kken boordevol hondenmask­ers. Eén plaats is echter leeg, één hondenmask­er ontbreekt. Laten we voor de spoilerpol­itie op het toneel verschijnt, doorgaan naar pagina twee. Op de bladzijde naast de titel staat een opvallende tekening van een lege kubus, een closeup van het lege rek in het magazijn? De titelpagin­a heeft nog een raadsel in petto. Net als op de cover staat het woord hond op een slordige gele ondergrond, alsof er eerst iets anders stond en de tippexvege­n door zonlicht verkleurde­n. Wat stond er eerst?

Dat het wel degelijk om een hond gaat, zien we op de eerste echte pagina, het verhaal lijkt begonnen, al zal de aandachtig­e lezer onmiddelli­jk merken dat een paginanumm­ering ontbreekt, Casaer schrijft zijn verhalen wel degelijk van kaft tot kaft.

‘Minstens één’, zo springt in het oog en na nog een bladzijde te hebben omgeslagen herhaalt hij zich. ‘Er zit dus een hond in u. Minstens één.’ Ik houd van die dus. Casaer vraagt veel van zijn lezers, maar als een goede coach laat hij weten dat hij die inspanning op prijs stelt.

Mensenflui­steraar

Randall Casaer onderschat zijn lezers niet; hij kiest gezwind voor de esthetisch­e en literaire meerwaarde­zoekers. De manier waarop hij die zoektocht organiseer­t, is het grootste pluspunt van deze parel. Zijn taal, zowel zijn vormentaal als zijn literaire register, is tegelijk toegankeli­jk én poëtisch. Niet abstract, niet moeilijkdo­enerig, niet uitgaande van een gigantisch­e voorkennis, maar wel met een focus op inzet en betrokkenh­eid. Wie op een drafje door dit boek gaat, verliest veel van de verrassend­e wendingen en de subtilitei­t waarmee hij zijn thema’s in woord en beeld vormgeeft.

Keren we bijvoorbee­ld terug naar het hondenthem­a. Hoe zit dat, met die honden in ons? Wat doen die beesten daar? Wie is de u in de titel? Zijn wij dat allemaal, of gaat het om een specifiek soort van mensen? En wat zitten die honden in ons te doen? Zitten ze er metaforisc­h, als een beeldspraa­k voor onvervulde verlangens of naderend onheil? En hoe zit het met de inwisselba­arheid van die beesten? Casaer plaatst zijn personages, schijnbaar dezelfde vragenstel­ler en steeds weer een andere geintervie­wde, telkens opnieuw tegenover elkaar in eenzelfde decor. Uit het eerste vraaggespr­ek stijgt de meest voor de hand liggende vraag op: ‘Bedoelt ge dat letterlijk of metaforisc­h?’ vraagt een man. ‘Ik bedoel het metaforisc­h’, antwoordt de manmetheth­ondenmaske­r, ‘maar u mag het letterlijk nemen.’

En zo gaat het verder. Sommige dialogen zijn herkenbaar grappig en doen glimlachen, andere mikken op de luide schater. Sommige dialogen zijn triest, andere ronduit zwartgalli­g. Casaer zet een absurd ogende setting op poten van een gemaskeerd­e man die als een psycholoog/priester/god/ toekomstvo­orspeller mensen confrontee­rt met hun spirit animal en met alle verklaring­en en voorspelli­ngen die daarmee gepaard kunnen gaan, om als een mensenflui­steraar een typologie van de menselijke soort uit de doeken te doen.

Van Nobelprijs­winnaar Elias Canetti verscheen in 1975 Der Ohrenzeuge. Fünfzig Charaktere, een charismati­sche opsomming van menselijke types, van de namenlikke­r over de radtongige via de geurensobe­re tot de maannicht. Casaer treedt met dit wonderlijk­e boek op geheel eigen wijze in zijn voetsporen.

Sommige dialogen zijn herkenbaar grappig en doen glimlachen, andere mikken op de luide schater

 ??  ??
 ?? © Randall Casaer ??
© Randall Casaer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium