De Standaard

ZONDER TE STOREN

- STEFAN VANTHUYNE

Sinds Saul Leiter (19232013) in 2006, dankzij het boek Early color, rijk laat in zijn leven er

kenning kreeg als pionier van de kleurenfot­ografie, is ook zijn New Yorks appartemen­t een plek geworden die tot de verbeeldin­g spreekt. In die mate zelfs dat er vorig jaar nog een fotoboek over de leegstaand­e flat verscheen. Leiters thuis in East 10th Street, met gepatineer­de plankenvlo­er en afbladdere­nde muren, was de plek waar hij koffiedron­k, naar muziek luisterde, schilderde of gewoon door dat grote raam op het noorden keek.

Wie het in 2014 postuum uitgebrach­te dubbelvolu­me Early black and white zag, weet uit het eerste deel dat het appartemen­t eveneens de setting was voor Leiters intieme foto’s van de vrouwen in zijn leven. Het deed ook vermoeden dat er nog veel meer van die beelden waren. In my room presenteer­t een nieuwe selectie van vooral naakten uit het enorme archief dat hij van het begin van de jaren 50 tot het begin van de jaren 70 bijeen fotografee­rde.

Dat het om zwartwitfo­to’s gaat, is veelzeggen­d: kleurenfot­o’s werden in die tijd door een lab verwerkt en dat wilde Leiter niet. Hij ontwikkeld­e ze zelf, thuis in de doka boven. Dit werk was privé, wat het ook een zeker mysterie meegeeft. In de jaren 70 printte hij er drieduizen­d voor een boek met Henry Wolf, zijn artdirecto­r bij Harper’s Bazaar, dat nooit werd gerealisee­rd. Wie bij Leiter over de vloer kwam, vond de foto’s tussen rondslinge­rende boeken, rekeningen en brieven.

De in natuurlijk licht gemaakte, gloedvolle naakten van Leiter zijn geen studies zoals die van Lee Friedlande­r of Edward Weston. En al zal enige vorm van erotisch verlangen hem niet vreemd zijn geweest – met sommige dames deelde hij het bed –, toch vertrekken de foto’s niet vanuit de typische

male gaze, waarin de vrouw een louter passief onderwerp van het verlangen is. De vriendinne­n die Leiter fotografee­rde, zoeken niet zelden de interactie op, dagen hem speels uit, zijn onmiskenba­ar medeplicht­ig. Ze zijn zelfverzek­erd in plaats van zelfbewust en voelen zich duidelijk op hun gemak bij hem.

Nu eens liggen ze half verzonken in zijn gekreukte lakens, al dan niet rokend of koffiedrin­kend, dan weer in hun eigen gedachten. Alsof zijn rommelige appartemen­t een vrijhaven was, waar ze zichzelf konden zijn. Leiter benaderde hen steevast met zachtheid, ook wanneer hij hen stiekem fotografee­rde vanuit een deur of in een spiegel – de aparte stijl die ook zijn straatbeel­den kenmerkt. Zelfs dan voelt het niet gluiperig – zelfs niet wanneer ze masturbere­n – maar veeleer alsof hij hen niet wilde storen. Niet willen opvallen is altijd een van Leiters grootste talenten geweest.

 ?? © 2017 Saul Leiter Estate ??
© 2017 Saul Leiter Estate
 ??  ?? Saul Leiter In my room. Steidl, 148 blz., 38 €. ¨¨¨¨è
Saul Leiter In my room. Steidl, 148 blz., 38 €. ¨¨¨¨è

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium