De Standaard

UITWIJZEN MAG NIET LEIDEN TOT STRAFFELOO­SHEID

- INGE GHIJS

De Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) ligt onder vuur omdat hij een criminele Albanees zonder papieren het land heeft uitgezet. Nochtans had die zijn gevangenis­straf nog niet uitgezeten en liep er nog een ander proces tegen hem. De DVZ stelt dat hij sanspapier­s niet zomaar vrij kan laten rondlopen en dat het gesloten centrum geen alternatie­f kan zijn voor een cel. Dat klopt, maar het had nooit zover mogen komen.

De man was beschuldig­d van het gebruik van vuurwapens, poging tot moord, afpersing en mensenhand­el. Zo zou hij jonge vrouwen in de prostituti­e hebben gedwongen. Voor die feiten veroordeel­de het hof van beroep hem tot negen jaar cel. Maar hoewel het parket zijn onmiddelli­jke aanhouding vroeg en de man in Albanië aan veertig moorden gelinkt werd, vond de raadsheer het niet nodig daarop in te gaan. Een onbegrijpe­lijke beslissing. Hoe straf moeten criminele feiten zijn om meteen in hechtenis te worden genomen? Dat de man in voorhechte­nis zat voor een andere zaak, doet niet ter zake. Voorhechte­nis is geen garantie dat iemand tot zijn proces in de cel zit, dat weten raadsheren maar al te goed.

Hoe is zo’n juridische beslissing mogelijk? En erger nog: hoe kan het dat criminelen zonder papieren, die nog geen proces hebben gehad, laat staan hun straf hebben uitgezeten, geregeld als vrije mensen het land worden uitgezet? Deze Albanees is immers geen accident de parcours, wel een structuree­l fenomeen. Waarom stopt België geld en energie in een strafonder­zoek dat uiteindeli­jk op niets zal uitdraaien? Want als een veroordeli­ng niet kan leiden tot een celstraf, omdat de man of vrouw hier gewoonweg niet meer is, dan krijg je een situatie van straffeloo­sheid.

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken pronkt regelmatig met criminelen die het land zijn uitgezet. Er is geen twijfel over dat deze mensen hier niet moeten blijven. Maar ofwel zet je hen het land uit nádat ze hier hun straf hebben uitgezeten, ofwel zet je ze het land uit met de garantie van het herkomstla­nd dat ze daar in de cel zullen belanden. Weg is weg is geen argument. Vanuit Albanië sta je in een dag weer in België.

De politiek moet zich eens grondig bezinnen over hoe dergelijke kwesties in de toekomst vermeden kunnen worden, zonder de rechten van de verdedigin­g en de scheiding der machten te schenden. Want straffeloo­sheid kan nooit de prijs zijn die we willen betalen voor een krachtdadi­g uitwijsbel­eid.

Hoe straf moeten criminele feiten zijn om meteen in hechtenis te worden genomen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium