De Standaard

Komkommer en kwel

De droogte en de hitte leveren winnaars en verliezers op bij de gewassen. Tomaten en druiven juichen, aardappele­n en bloemkolen kreunen.

- STEFFIE GEYSENS

BRUSSEL I ‘2018 wordt een uitstekend wijnjaar’. Ghislain Houben van het Haspengouw­se wijndomein Hoenshof is tevreden met de hoge temperatur­en. Tot 95 procent van de druiven is dit jaar bruikbaar, andere jaren is dat maar 65 procent. De wijndruif bleef ook gespaard van schimmelin­fecties en vorst in het voorjaar. Dat zal een gunstige invloed hebben op de kwaliteit van de wijn. ‘De druiven zijn rijper, bevatten veel suikers en de aroma’s zullen zich mooi ontwikkele­n.’

Frambozen, braambesse­n en kersen, allemaal doen ze hun voordeel met warm weer. Appelen en peren die begin september en oktober geoogst worden, zullen lekker sappig zijn door het hoge suikergeha­lte. Ook aardbeien zijn lekkerder én betaalbaar­der. ‘De laatste twee weken waren er 20 tot 30 procent meer aardbeien’, zegt directeur Philippe Appeltans van veilingcoö­peratie BelOrta.

De teelten gekweekt in serres, zoals tomaten en komkommers, groeien tegen een ongezien tempo. ‘In serres kun je de hoeveelhei­d water en bemesting gemakkelij­k onder controle houden’, zegt Appeltans.

Door de grote volumes ligt de prijs van de tomaten 20 procent lager dan vorig jaar. ‘We zoeken volop exportmoge­lijkheden. In ZuidEuropa is het momenteel te droog voor de tomatenkwe­ek. Dus sturen we onze voorraad richting Spanje, Italië en Griekenlan­d.’

Toch verdienen landbouwer­s nu niet plots meer met hun toma ten. Behalve de lagere prijs die ze krijgen, moeten ze bij waterschaa­rste ook leidingwat­er gebruiken, wat duurder is.

Bloemkolen, die niet goed tegen de droogte kunnen, groeien niet goed. Door de lage opbrengst is de prijs wel hoger, maar een landbouwer doet daar geen enkel voordeel mee als hij vooraf een contract heeft afgesloten.

En dan zijn er nog de aardappele­n. Die zien het meest af van de droogte. De vroege aardappele­n moeten nu stilaan uit de grond, maar de knollen zijn kleiner dan vorig jaar en het rendement ligt tot de helft lager. De wind en de warmte maken de grond bijzonder droog.

‘Het doet denken aan de zomer van 1976. Toen waren er bijna geen aardappele­n’, zegt Romain Cools van beroepsver­eniging Belgapom. Zo’n scenario is vandaag uitgeslote­n omdat er meer aardappelr­assen bestaan die hittebeste­ndig zijn.

‘In ZuidEuropa is het momenteel zo droog dat wij onze tomaten naar daar kunnen exporteren’ PHILIPPE APPELTANS BELORTA

 ?? © Stephanie Demasure/blg ?? Bloemkolen­tristesse: kolen verdragen absoluut geen hitte en droogte.
© Stephanie Demasure/blg Bloemkolen­tristesse: kolen verdragen absoluut geen hitte en droogte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium