De Standaard

‘Fransen gooien eigen ruiten in’

-

Premier Michel vindt de demarche van ambassadeu­r ‘onaanvaard­baar’. en de F35, zou er genoeg geld overblijve­n om tegelijk te investeren in de ontwikkeli­ng van de SCAF. Die deur deed zij dus dicht.

Michel bracht de ambassadeu­r prompt de boodschap dat ‘haar activisme in de media contraprod­uctief is’ en dat zijn kabinet ‘zich niet laat intimidere­n’ in dit dossier. ‘Niet door Trump, en niet door een ambassadeu­r.’ Ook de kabinetten van de Franse president Emmanuel Macron en zijn premier Édouard Philippe namen akte van het Belgische standpunt. Daar werd naar verluidt ook verrast gereageerd op de uitspraken van de ambassadeu­r.

Zeker is dat de sortie van Arnould het Franse dossier geen goed heeft gedaan. ‘Ze zijn hun eigen ruiten aan het ingooien’, zegt een regeringsb­ron. Eerder werd de Fransen al ‘chantage’ en ‘arrogantie’ verweten, en ook nu duiken die termen op. ‘Keer op keer denken de Fransen beter te weten wat wij willen. Het is stuitend’, zegt een bron dicht bij het dossier.

Nieuw juridisch advies

Het hield donderdag trouwens niet op. De regering wil niet ingaan op de vraag van de Fransen om een vertrouwel­ijkheidscl­ausule te onderteken­en als voorwaarde om informatie over de Franse Rafale te krijgen. (DS 12 juli) Ze volgt daarin een juridisch advies. Maar donderdag werd plots een ander advies, van advocatenk­antoor Eubelius gelekt. Daaruit moet blijken dat dat toch kan. Ook hiervoor kijkt de regering richting Frankrijk. ‘Wíj hebben dit niet laten opstellen, dus kan het maar van één kant komen.’

Het blijft onduidelij­k of er de komende weken nog een beslissing valt over de F16vervang­ing. Op de kabinetten van de premier en van minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) blijft de hoop bestaan dat eind volgende week een aantal dossiers samen afgerond kan worden. (lob, mv)

 ?? © epa ?? ClaudeFran­ce Arnould
© epa ClaudeFran­ce Arnould

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium