De Standaard

DE WEERBARSTI­GE WERKELIJKH­EID

- Ruben Mooijman

Voetbal en beleggen hebben veel met elkaar gemeen. Het gaat in beide gevallen om winst en verlies. Er gaat heel veel geld in om. Miljoenen mensen houden zich ermee bezig. En zowel op de beurs als op het voetbalvel­d wordt de gang van zaken bepaald door een complex kluwen van factoren.

Het is dan ook geen toeval dat ook analistent­eams van grote zakenbanke­n zich om de vier jaar buigen over de vraag wie er wereldkamp­ioen voetbal wordt. Ze gebruiken daarbij dezelfde technieken als bij aandelenan­alyse. Aan de hand van re sultaten uit het verleden, waardering­smodellen en kansbereke­ningsmetho­des proberen ze in te schatten welke teams de kwaliteite­n hebben om het beter te doen dan de andere.

De verliezer was dit jaar de Zwitserse bank UBS, die er prat op ging tienduizen­d verschille­nde scenario’s te hebben doorgereke­nd en Duitsland als favoriet voor de beker naar voren schoof. De kans dat Kroatië tot de finale zou doordringe­n, werd door UBS op minder dan 1 procent geraamd. Goldman Sachs beweerde zelfs 1 miljoen verschille­nde variaties te hebben berekend, gebruik makend van machine learning. De bank kwam uit op een finale tussen Duitsland en Brazilië, waarbij die laatste zou zegevieren.

De winnaar was het Japanse Nomura, dat Frankrijk als meest waarschijn­lijke wereldkamp­ioen had aangewezen. Het model dat Nomura gebruikte, combineerd­e de transferwa­arde van de spelers, de dynamiek van de ploegprest­aties en de historisch­e resultaten.

Je kan je afvragen of de gretigheid waarmee aandelenan­alisten zich op voetbaltoe­rnooien storten, wel verstandig is. Van de zes banken die zich eraan gewaagd hebben, slaan er vijf een slecht fi guur. Goede reclame voor hun aandelenan­alyse is dat niet. Wat die voetbalrap­porten vooral onthullen, is hoe weerbarsti­g de werkelijkh­eid kan zijn en hoe betrekkeli­jk de voorspelle­nde waarde van statistisc­he modellen is. Dat geldt voor voetbal, maar evengoed voor de aandelenma­rkten.

Voetbal ontleent veel van zijn aantrek kelijkheid aan de onvoorspel­baarheid van het spel en in zekere zin geldt voor de aandelenma­rkt hetzelfde. Net als bij de prestaties van voetbaltea­ms, spelen toevalligh­eden en onvoorspel­bare factoren ook bij de aandelenre­ndementen een grote rol. Voorvallen zoals het dieselscha­ndaal bij Volkswagen, het Radialfias­co bij Bpost of de listeriacr­isis bij Greenyard zijn door geen enkele analist te voorspelle­n.

Dat Nomura het dit keer bij het rechte eind had, zegt dan ook niet zoveel over de kwaliteit van het analistent­eam, of van de gebruikte modellen. Die modellen gaan uit van waarschijn­lijkheden. En het

Van de zes analistent­eams van grote banken die een gokje op het WK voetbal gewaagd hebben, slaan er vijf een slecht figuur

is niet omdat een zeer onwaarschi­jnlijk scenario – Kroatië dat de finale haalt – werkelijkh­eid is geworden, dat het model niet deugt.

Elke week winnen mensen de lotto, hoewel de kans dat net zij het zouden worden op voorhand extreem onwaarschi­jnlijk was. Zo is het ook bij beleggen. Wie op de beurs een fortuin verdient, is niet noodzakeli­jk een goede belegger, maar heeft waarschijn­lijk gewoon veel geluk gehad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium