De Standaard

ING België voorspelt ‘lichte correctie’ vastgoed

Door de stijgende langetermi­jnrente zouden de gemiddelde huizenprij­zen in België vanaf volgend jaar tot 15.500 euro kunnen dalen, voorspelt de bank in een nieuw vastgoedra­pport.

- NICO TANGHE

BRUSSEL I Ook volgens de meest recente cijfers blijven de Belgische vastgoedpr­ijzen almaar stijgen (zie inzet). Maar volgens ING België zou dat binnenkort wel eens kunnen veranderen. Het extreem soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) loopt stilaan op zijn einde. En dat zal opwaartse druk op de langetermi­jnrente geven, waardoor kandidaatk­opers minder geld bij de banken zullen kunnen lenen. Wat voor negatieve druk zal zorgen op de vastgoedpr­ijzen in België, voorspelt INGeconoom Steven Trypsteen in een nieuw rapport over de vastgoedma­rkt.

Heel geleidelij­k

Voor 2019, wanneer de rentestijg­ing zich iets sneller zou moeten doorzetten, sluit ING België daarom niet uit dat er een lichte correctie op de markt komt, die de vastgoedpr­ijzen opnieuw in balans zou kunnen brengen. ‘Volgens de Nationale Bank was Belgisch residentie­el vastgoed met 6,5 procent overgewaar­deerd in 2017, wat neerkomt op een meerprijs van ongeveer 15.500 euro voor een gemiddelde woning. Een lichte correctie op de vastgoedma­rkt zou die overwaarde­ring kunnen wegwerken’, legt Trypsteen uit.

Al mogen we volgens ING België de komende rentestijg­ing niet overdrijve­n. Onderzoek van de ECB toont aan dat de neerwaarts­e druk op de langetermi­jnrente van het opkoopprog­ramma erg lang in het financiële systeem blijft. Bovenstaan­d effect zal zich dus volgens de bank slechts heel geleidelij­k laten voelen.

Trypsteen zelf verwacht dat de correctie op de vastgoedma­rkt minstens twee jaar in beslag zal nemen. ‘De daling zal niet in één klap komen, neen. Ik verwacht meerdere opeenvolge­nde kwartalen met een nulgroei of een licht negatieve groei van 1 procent. Tegelijk zullen de inkomens door de

‘Ik verwacht meerdere opeenvolge­nde kwartalen met een nulgroei of een lichte daling met 1 procent’ STEVEN TRYPSTEEN, econoom ING België

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium