De Standaard

Minder transactie­s, maar vastgoed blijft duurder worden

- DS Infografie­k | Bron: Notaris.be

sterke arbeidsmar­kt blijven groeien, waardoor de overwaarde­ring van de Belgische huizenprij­zen geleidelij­k zal wegsmelten’, voorspelt de INGeconoom.

Alleen officiële cijfers

Maar voorlopig is dat nog toekomstmu­ziek. In het eerste kwartaal namen de prijzen van residentie­el vastgoed jaaropjaar in België toe met 2,4 procent en dat ligt nog altijd in lijn met de voorbije kwartalen. En in het tweede kwartaal, stegen de vastgoedpr­ijzen zelfs nog sneller, bleek gisteren uit de nieuwe notarisbar­ometer. (zie inzet)

Dat die cijfers verschille­n van die van ING België heeft volgens Trypsteen te maken met verschille­n in de gebruikte data en methodolog­ie. ‘Wij gebruiken de officiële cijfers van de FOD Economie, die alleen de gerealisee­rde aankopen registrere­n. Onze cijfers bevatten bijvoorbee­ld geen nieuwbouw.’ De data van de notarissen zijn volgens Trypsteen recenter – ze bevatten ook al de aktes van het tweede kwartaal – maar ze zijn minder betrouwbaa­r. Terwijl het aantal vastgoedtr­ansacties in ons land het voorbije kwartaal voor het eerst in twee jaar lichtjes terugliep, gingen de prijzen van woningen en appartemen­ten de voorbije maanden wél opnieuw de hoogte in, blijkt uit de nieuwe notarisbar­ometer. Gemiddeld betaal je in België nu 250.735 euro voor een woonhuis en 219.137 euro voor een appartemen­t, een stijging met 4,1 en 0,7 procent in vergelijki­ng met het eerste kwartaal van dit jaar. VlaamsBrab­ant (5 procent) en WestVlaand­eren (4,4 procent) kenden de grootste terugval qua aantal transactie­s. De Vlaamse provincies met het grootste aantal vastgoedtr­ansacties – Antwerpen en OostVlaand­eren – bleven stabiel.

Opvallend is ook dat appartemen­ten in Vlaanderen gemiddeld

0,9 procent goedkoper werden. In Brussel en Wallonië (beiden +2,1 procent) werd een appartemen­t juist duurder. (fmi, nta)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium